Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Εγγραφές για το σχολικό έτος 2021-2022

 




Oι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, για το σχολικό έτος 2021-2022 θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 20 Μαρτίου 2021.
Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του/της Διευθυντή/τριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως τούτο ορίζεται στην παρ. 6 του άρθρου του ως άνω ΠΔ.

Συγκεκριμένα οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, από το σχολικό έτος 2020-2021 και εφεξής, γίνονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής με Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής, σύμφωνα με το άρθρο 1, της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β 1767) ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες για το Νηπιαγωγείο που ανήκει το
νήπιο-προνήπιο, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του
Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2021-2022, θα φοιτήσουν μαθητές/τριες που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις του άρθρου 34 του ν.4704/2020 (Α 133). Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31ηΔεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. 
Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2021-22, μαθητές/τριες γεννημένοι/ες το 2016 και το 2017 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη.
Από το σχολικό έτος 2021-2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 του άρθρου 3 του νόμου 1566/1985 (Α 167), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 34 του ν. 4704/2020 (Α 133) η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Στο παρακάτω έγγραφο θα βρείτε τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Εδώ το:  Σχετικό με τις εγγραφές στο νηπιαγωγείο έντυπο

Οι εγγραφές στα συστεγαζόμενα 12ο,18ο και 26ο νηπιαγωγεία είναι κοινές. 

Τα όρια της σχολικής περιφέρειάς μας είναι:

12ο, 18ο, 26ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
περιγραφή
Γρηγορίου Ε΄- Αποκορώνου - Λ. Ηρακλείου - Αναγνώστου Γογονή – Αγίων Αποστόλων - 3η πάροδος Αγίων Αποστόλων - Αναξαγόρα - Πλάτωνος - επαρχιακός δρόμος Μουρνιών έως Γιάννη Σκαρίμπα - νέος δρόμος υπό κατασκευή (προέκταση Ζυμβρακάκηδων) τομή με Αναγνώστου Γογονή - Αναγώστου Γογονή - Αναπαύσεως έως τομή με Γρηγορίου Ε΄- Γρηγορίου Ε΄ τομή με Αποκορώνου.



Εδώ υπάρχει ο χάρτης όλων των σχολικών περιφερειών του Δήμου Χανίων.


Παρακαλούμε: Για να αποφευχθούν οι μετακινήσεις και ο συνωστισμός στο χώρο του Νηπιαγωγείου, συγκεντρώνετε όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και τα προσκομίζετε μετά από ραντεβού στο Νηπιαγωγείο. Μπορείτε να καλέσετε για διευκρινίσεις ή να κλείσετε ραντεβού στο τηλέφωνο των Νηπιαγωγείων  του σχολικού μας συγκροτήματος 2821094168
email: mail@26nip-chanion.chan.sch.gr

Παιχνίδια με το Φως!!


Το παιχνίδι με το Φως ήταν όμορφο και μας βοήθησε να καταλάβουμε αρκετά μυστικά του. 



Οι φίλοι μας στην Ισπανία κατά τη 4η επίσκεψη διδασκαλίας μάθησης και κατάρτισης στη Τενερίφη στα πλαίσια του προγράμματος erasmus + " I am Really Proud of My Country" είδαμε ότι είχαν ένα ωραίο φωτεινό τραπέζι (light table), . Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα, αφού η αγορά του είναι ιδιαίτερα ακριβή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά βρήκαμε άλλη λύση!!!!


Οι δημιουργίες μας ήταν πολύ όμορφες και οι φίλοι μας ενθουσιάστηκαν. Πειραματιστήκαμε με τη μείξη χρωμάτων, τι σχήμα θα έχει το δοχείο για να φαίνεται η δημιουργία μας, που πρέπει να είναι η φωτεινή πηγή(πόσο μακριά από το χαρτί που δημιουργούσαμε)





Ο Ξενοφώντας για μια ακόμα φορά έκανε τις πονηριές του!

Έκρυψε κάτι σε ένα κουτί και εμείς έπρεπε να το δούμε αλλά πως? Είχε μία τρυπούλα αλλά μέσα σκοτάδι.




Άνοιξε άλλη μία στην απέναντι πλευρά, είχαμε λαχτάρα να ανακαλύψουμε και κλείσαμε τις τρύπες γιατί θέλαμε μαζί να ανακαλύψουμε!!! Μετά καταλάβαμε το λάθος μας, έπρεπε να είναι ανοιχτή η μία τρυπούλα για να μπαίνει φως. Έτσι κάτι είδαμε αλλά όχι καθαρά. Μήπως είναι μια καμηλοπάρδαλη?




Η κυρία έβαλε μέσα στο κουτί μια φωτεινή πηγή και ναι είδαμε καθαρά ήταν μια καμηλοπάρδαλη!!





Μας αρέσει να κάνουμε σκιές στο διαδραστικό πίνακα, όταν είναι ανοιχτός. Τώρα όμως ήταν κλειστός πως????






Πήραμε μια φωτεινή πηγή, βάλαμε τα χέρια στο διαδραστικό αλλά πάλι, προσπαθήσαμε αλλάζοντας τη θέση των χεριών μας και της φωτεινής πηγής! Τελικά το καταφέραμε! Μοιραστήκαμε την εμπειρία μας και για τους άλλους ήταν πιο εύκολο.




Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Χειμώνας ( εξ αποστάσεως)

 

Τα σχολεία λόγω της κακοκαιρίας " Μήδεια", λειτουργούν εξ αποστάσεως.

Κάθε μέρα το μάθημα άρχιζε με τις ρουτίνες και τα νέα μας, όπως του φίλου μας που απόκτησε ένα καινούργιο σκυλάκι.


 Εμείς βρήκαμε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε τη θεματική " Χειμώνας", αφού παρατηρήσαμε " Τι βλέπουμε από το παράθυρό μας"


Είπαμε λέξεις που θυμίζουν Χειμώνα.

Αρχή της προσέγγισης έγινε μέσα από τη παρουσίαση της Καραπά Βασιλική

https://www.slideshare.net/margalian/ss-29709246

Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε "σημάδια του Χειμώνα στις εικόνες που παρουσιάστηκαν.


Διαβάσαμε την εικονογραφημένη απόδοση του παραμυθιού το " Παγωμένο Πουλί" http://taniamanesi-kourou.blogspot.com/2013/12/blog-post_1774.html.

Βρήκαμε ποιοι άλλοι εκτός από το πουλάκι θα μπορούσαν να ζητούν τη βοήθειά μας. 



Έτσι γνωρίσαμε τις λέξεις , αδέσποτο, άστεγος και τη σημασία τους. Σκεφτήκαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τι μπορούμε να κάνουμε για να τους βοηθήσουμε.

Αντικαταστήσαμε τη λέξη πουλάκι στο στίχο :

 'Ελα εδω πουλάκι για να ζεσταθείς,

Όλοι σ'αγαπάμε μη μας φοβηθείς." 

Κάποιες από τις λέξεις ήταν παιδάκι, σπουργιτάκι, γατάκι, σκυλάκι, προβατάκι, κατσικάκι, ποντικάκι, άστεγε, κ.ά..

Στο διάλειμμα ζωγραφίσαμε κάποιον που ζητάει βοήθεια έξω από ένα παράθυρο . Την επόμενη ώρα το παρουσιάσαμε και εξηγήσαμε....



Φέραμε αντικείμενα που θυμίζουν Χειμώνα και αναφέραμε φαγητά ή ροφήματα που τρώμε και πίνουμε το Χειμώνα.



Ζωγραφίσαμε στο διάλειμμα και παρουσιάσαμε τα δικά μας γάντια!







Παραμύθια:

Λαγός και χιονάνθρωπος, Το παγωμένο πουλάκι, Λιγουλάκι Χειμώνας https://vimeo.com/377390897.


Το παραμύθι " Λαγός και χιονάνθρωπος"  το διηγήθηκε αλλάζοντας το λίγο ζωγραφίζοντας η κυρία μας και μετά εμείς μετά ανακαλύψαμε τις αλλαγές από το αρχικό. https://youtu.be/iZOBEZXkU18

Ζωγραφίσαμε μετά το μάθημα. " Τι βλέπω από το παράθυρο μου και το παρουσιάσαμε στους φίλους μας.



Βρήκαμε λέξεις που αρχίζουν από Χ, 

https://wordwall.net/resource/7685020/%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%b3%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%cf%87%cf%87


Βρήκαμε λέξεις σύνθετες με το χιόνι... και μετρήσαμε χειμωνιάτικα ρούχα..

https://drive.google.com/file/d/1ly-2JHHY2jxkYmipLdvwW9oz6Cx-TtBJ/view


Γυμναστική κάναμε όπως πάντα για να ξεκουραστούμε, μαζί με τα παιδιά από το νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας και χορέψαμε με αγαπημένα τραγούδια.

https://blogs.sch.gr/nip-poseid/2020/05/07/choros-kinisi/

'Οταν επιστρέψαμε στη τάξη, διαβάσαμε τη παπλωματού και δημιουργήσαμε το δικό μας πάπλωμα!

Δημιουργήσαμε δικούς μας πίνακες ζωγραφικής.



Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Μετρήσεις βάρους ύψους

Η μέτρηση του βάρους μας, μετά την αναφορά της βαρύτητας, την ημέρα που ασχολούμασταν με τους μαγνήτες , μας έδωσε την ιδέα να μετρήσουμε και το ύψος μας. Πρώτα μετρηθήκαμε όρθιοι,  και μετά το επιβεβαιώσαμε στο πάτωμα.  



Αποφασίσαμε να βρούμε ένα τρόπο για να παραγγείλουμε ένα ξύλινο κουτί για τα παζλ μας γιατί τα χάρτινα χαλάνε και όχι μόνο... 





 


Η κυρία μας, δημιούργησε ένα πίνακα με το βάρος και το ύψος όλων των παιδιών της τάξης μας και εμείς εντοπίζαμε το όνομά μας και προσπαθούσαμε να διαβάσουμε τις μετρήσεις που αναφερόταν σε αυτόν.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

" Rob -eT on an eco tour around Europe." Ανατροφοδότηση - Τηλεσυνάντηση σχολείων

 Την περασμένη σχολική χρονιά, κρίναμε ότι το project θα ήταν καλό να συνεχιστεί και για το σχολικό έτος 2020-2021, επειδή ο ήρωας - ρομπότ ενώ γνώρισε τις περιοχές που θα έπρεπε να σώσει, δεν ήταν έτοιμος να εκτελέσει σωστά τη διαδρομή..





Έτσι έργο συνεχίστηκε και αυτή τη σχολική χρονιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά ξενάγησαν τα μικρότερα στις απειλούμενες περιοχές και στα είδη που είχαν σαν αποστολή να προστατεύσουν.


Ετοίμασαν σε ομάδες, μικρές  παρουσιάσεις που έγραψαν μόνα τους  και συνοδευόταν από φωτογραφίες και υλικό της προηγούμενης χρονιάς. Τις παρουσιάσεις αυτές έδειξαν και σε τηλεσυνάντηση στα παιδιά του Α νηπιαγωγείου Μουρνιών.



Ετοίμασαν ακόμα μια πίστα στην οποία θα κινείτο ο Rob-eT . Σε κάθε σταθμό υπήρχε και το φυτό ή η περιοχή που θα προστάτευε ο ήρωας τους. Για την Ρουμανία διάλεξαν ένα κλαδί βελανιδιάς που μετά από μελέτη διαπίστωσαν ότι το stejar  είναι ίδιο δέντρο με τη δική μας βελανιδιά.

Για την αμπελιτσιά του Νηπιαγωγείου Μουρνιών χρησιμοποίησαν το κλαδάκι που τους δάνεισαν οι φίλοι τους και έφτιαξαν μπαστούνες από πηλό που θύμιζαν όμως αυτές που γίνονται από την αμπελιτσιά.



Για το φαράγγι Δίκταμου του Νηπιαγωγείου Κεραμιών έφτιαξαν από χαρτοπολτό και έβαψαν ομοίωμα φαραγγιού, ενώ κόλλησαν πάνω δίκταμο.

Έφτιαξαν από χαρτοπολτό το φαράγγι της Σαμαριάς, μελέτησαν και τοποθέτησαν πάνω φυτά που υπάρχουν σε αυτό, ενώ πρόσθεσαν πέτρες και νερό στο πέρασμά του.  

Θέλησαν να συμπληρώσουν φύλλο εργασίας για να στολίσουν το πίνακα εργασιών εν όψη της τηλεσυνάντησης.

Τέλος δημιούργησαν τη πίστα, που θέλησαν να γράψουν κάποια βήματα για να μη τη ξεχάσουν. Σε 4 ομάδες αποτύπωσαν τη διαδρομή που ήθελαν να εκτελέσουν.





Την ημέρα της τηλεσυνάντησης, όλα ήταν έτοιμα, τα παιδιά του 26ου νηπιαγωγείου παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας τους στους φίλους τους. Ακόμα έδειξαν σε πραγματικό χρόνο,  τις ικανότητές τους να οδηγούν τον Rob eT στην αποστολή του. 




Οι φίλοι τους από το Α Νηπιαγωγείο Μουρνιών μας εντυπωσίασαν με  video - θέατρο σκιών με πρωταγωνιστή το ρομποτ.



Ακολούθησαν θερμοί χαιρετισμοί και πάρτυ!





Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

[CodeWeekEU] You are a winner

 

Σήμερα λάβαμε ένα email  που μας έκανε χαρούμενους και υπερήφανους.






Πρόκειται για τη συμμετοχή του σχολείου μας στην

Code Week με το project  "Digital postcards from around Europe"

Στην ανάρτησή μας θα πάρετε πληροφορίες για το πρόγραμμα αυτό που ήταν πολύ επιτυχημένο!

http://26nipchanion.blogspot.com/2020/10/code-week-digital-postcards-from-around.html

Μία από τις συμμετοχές μας που αγαπήθηκε ήταν ο φάρος στο παλιό λιμάνι των Χανίων.