Νοέμβριος : Πραγματοποιήσαμε τις προγραμματισμένες θεματικές « το σώμα μου και εγώ και τα συναισθήματα μου».
Δεκέμβριος: Με αφορμή την ημέρα των Δικαιωμάτων του παιδιού, αρχίσαμε ένα ταξίδι γνωριμίας με τα παιδιά του κόσμου μέσω βιβλίων, διαδικτυακών πηγών, video, χαρτών και ταξιδεύοντας μέσω του google earth. Στην προγραμματισμένη συνάντησή μας με του γονείς τους ενημερώσαμε για τη πρόθεσή μας να πραγματοποιήσουμε έργο etwinning και τους δείξαμε παλαιότερα έργα που είχαμε πραγματοποιήσει. Στείλαμε ευχές στο 11ο νηπιαγωγείο και τους εκφράσαμε την επιθυμία να συνεργαστούμε και φέτος. Τους προτείναμε να πιούμε μαζί μετά τα Χριστούγεννα σοκολάτα.
Ιανουάριος: Λάβαμε την θετική απάντηση από το 11ο νηπιαγωγείο Χανίων και την πρόταση για γνωριμία με τα παιδιά από το Α νηπιαγωγείο Πάφου. Σκανάραμε και στείλαμε τη συνταγή στους φίλους μας, ενώ μπήκαμε στο Google earth, προκειμένου να γνωρίσουμε το τόπο που βρίσκονται τα άλλα δύο νηπιαγωγεία. Τηλεδιάσκεψη και ακρόαση ταυτόχρονα του ίδιου παραμυθιού. Επιθυμία από όλους για ανταλλαγή τοπικών βοτάνων και συνέχιση της επικοινωνίας.
Φεβρουάριος: Επίσκεψη στο super market της γειτονιάς και έρευνα για τα βότανα του τόπου μας που βρίσκονται στο σχετικό ράφι με τη βοήθεια ανθρώπου που ήταν γνώστης. Επίσκεψη στη παιδική δημοτική βιβλιοθήκη, ενημέρωση από την υπεύθυνη, για το τι σημαίνει " παράδοση" και δανεισμός βιβλίου με βότανα προκειμένου να φτιάξομε μαζί με τα άλλα νηπιαγωγεία το δικό μας βιβλίο. Μετά από μελέτη του ηλεκτρονικού βιβλίου που μας έστειλαν οι φίλοι μας από τη Κύπρο και τα Χανιά αποφασίσαμε να τους στείλουμε ένα δικό μας, που θα τους δείχνει πως γιορτάσαμε εμείς τις Απόκριες. Δημιουργία του http://26nipchanion.blogspot.gr/ , όπου ενημερονόταν η ενότητα etwining, χωρίς όμως να φαίνονται τα πρόσωπα και οι εκφράσεις των παιδιών. Απόφαση για την δημιουργία κοινού διαδυκτιακού φακέλου, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο τα τρία σχολεία.
Μάρτιος: Δημιουργία ενός φακέλου στο drobox κοινού για όλα τα νηπιαγωγεία προκειμένου να μπαίνουν οι εργασίεςμας. https://www.dropbox.com/home/me%20my%20friend%20and%20my%20digital%20friend
Διαλέξαμε την αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή και τη τοποθετήσαμε στο φάκελο σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλιου και video. Το ίδιο κάναμε και με το ηλεκτρονικό βιβλίο και Video για τις Απόκριες. Τα παιδιά στέλνουν γράμμα στους γονείς και ζητούν τη βοήθεια τους για να φτιάξουμε το δικό μας φυτολόγιο, το οποίο και πραγματοποιήθηκε. Παράλληλα τα παιδιά ζήτησαν με επιστολές από συγγενείς και φίλους να τα βοηθήσουν να συμπληρώσουν το «παζλ της παράδοσης», χωρίς να υπάρχει περιορισμός στο είδος και τη ποσότητα των πληροφοριών ή αντικειμένων που θα φέρουν. Επειδή τα παραδοτέα των παιδιών ήταν πολλα και ποικίλα αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα μουσείο όπου θα τα εκθέταμε. Φτιάξαμε προσκλήσεις και στις 26 Μαρτίου κάναμε εγκαίνεια του λαογραφικού μας μουσείου « Το σπίτι της παράδοσης», με χορούς που είχαμε μάθει από συγγενείς και φίλους, τραγούδια, μαντινάδες και ριζίτικα. Έγινε και παρουσίαση του προγράμματος etwinning “ Me, my friend and my digital friend”. Σε φίλους, συγγενείς εκπροσώπους και μαθητές των συστεγαζόμενων σχολείων. Τις επόμενες 10 μέρες κάναμε ξεναγήσεις σε μαθητές και εκπαιδευτικούς των συστεγαζόμενων σχολείων.
Απρίλιος: Επίσκεψη και ξενάγηση σε δημοσιογράφου από τη τοπική εφημερίδα «χανιώτικα νέα», ο οποίος την επομένη δημοσίευσε άρθρο στην εφημερίδα. Στο κοινό φάκελλο του προγράμματος στο drobox τοποθετήθηκαν ηλεκτρονικά βιβλία που φτάξαμε για το φυτολόγιο, το μουσείο και τα παραδοσιακά κάλαντα του Λαζάρου που τραγουδήσαμε στη γειτονιά μας. Συναπόφαση και συνδιοργάνωση κοινής γιορτής με το 11ο νηπιαγωγείο Χανίων που θα παρακολουθήσει σε video το Α νηπιαγωγείο Πάφου, με τίτλο που βγήκε ύστερα από ψηφοφορία των παιδιών « Κάποτε στον Όλυμπο…..Η αρπαγή της Ευρώπης».
Μάιος: Δημιουργία κοινής πρόσκλησης με τη βοήθεια του προγράμματος " Draw It Live", όπου μαθητές των δύο σχολείων ζωγράφισαν παράλληλα την Ευρώπη πάνω στο Ταύρο, ενώ αφού εκτυπώθηκε κάθε σχολείο τη συμπλήρωσε όπως νόμιζε. Στις 13 Μαιου έγινε το πρωί η τελική πρόβα στο δημοτικό θέατρο Βλησίδη, και τα παιδιά έπαιξαν και πέρασαν μαζί ένα όμορφο πρωινό. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε η κοινή γιορτή με τη παρουσία συγγενών φίλων αλλά και αρκετών συναδέλφων εκπαιδευτικών. Η γιορτή εντάχτηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ « Άνοιξη Καλλιτεχνικής Δημιουργίας του Δήμου Χανίων» για την οποία το σχολείο μας και έλαβε τιμητική διάκριση. Τα παιδιά του 11ου και 26ου νηπιαγωγείων Χανίων ετοιμάζουν ένα κοινό γράμμα και ένα φάκελλο με αναμνηστικά από τα Χανιά αλλά και υλικά για να φτιάχτεί το κοινό φυτολόγιο και να γευτούν το παραδοσιακό μας τσάι.
Μέσα από το συνεργατικό φάκελο και μελετώντας τα αρχεία που τα συνεργαζόμενα σχολεία μας είχαν ανεβάσει, μάθαμε τα λόγια από το κυπριακό παραδοσιακό παιχνίδι « Αβκά αβκά πουλώντᨻ, που διαπιστώσαμε ότι ήταν ίδιο με το δικό μας « Αλάτι ψιλό αλάτι χοντρό». Βιντεοσκόπηση από γονιό του παιχνιδιού που τα παιδιά έπαιξαν τραγουδώντας το στις 2 εκδοχές. Το video τοποθετήθηκε στο κοινό φάκελο του drobox.
Ιούνιος: Απολογιστική ενημέρωση γονέων και εκτενής αναφορά στο πρόγραμμα που με επιτυχία ολοκληρώθηκε.
|