Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Διακρίσεις - Έπαινοι






1η Διάκριση 
H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων απένειμε επαίνους σε σχολικές μονάδες που κατά την τελευταία τετραετία έχουν συμμετάσχει σε συλλογικές δράσεις εκπαιδευτικής καινοτομίας, αποσπώντας σχετικές διακρίσεις ή αποτελώντας μέλος συλλογικών πρωτοβουλιών (συμμετοχή σε e-twinning, αδελφοποιήσεις, erasmus+, οικολογικά σχολεία, αειφόρο σχολείο, συμμετοχή ή διακρίσεις σε διαγωνισμούς, συλλογικές δράσεις που προκηρύχθηκαν εκ του ΥΠΠΕΘ, υλοποίηση και ανάπτυξη του ίδιου προγράμματος επί σειρά ετών και άλλα παρόμοια).
http://dipechan.blogspot.com/2018/06/2013-14-2017-18.html


 Με χαρά μας είδαμε να συγκαταλέγεται το σχολείο μας στα σχολεία  στα οποία απονεμήθηκε έπαινος.
Ευχαριστούμε πολύ

2η Διάκριση Το etwinning έδωσε τον τιμητικό τίτλο etwinning teacher σε εκαπιδευτικό του σχολείου μας!

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Η γιορτή λήξης Ένα ταξίδι στη Κρήτη

Τελειώνοντας η σχολική χρονιά αποφασίσαμε παιδιά εκπαιδευτικοί και γονείς η τελική γιορτή μας να είναι μια πραγματική γιορτή με χορούς και τραγούδια από την Ελλάδα. Συμμετείχαν ενεργά μαθητές, εκπαιδευτικοί από τα συστεγαζόμενα σχολεία, φίλοι και συγγενείς, παλιοί και νέοι μαθητές του σχολείου μας . Παλιός μαθητής του 26ου νηπιαγωγείου μαζί με την αδελφή του πλαισίωσαν τη γιορτή μας ζωντανά με παραδοσιακή κρητική μουσική.


Στις πρόβες μας βοήθησαν οι γονείς μαθαίνοντας τα παιδιά παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Ενώ η γιαγιά συμμαθητή μας ζωγράφισε το σκηνικό μας αφού <ζωγραφίζει υπέροχα> όπως είπε ο εγγονός της! τα παιδιά έγραψαν προσκλήσεις που μοίρασαν σε παλιούς μαθητές του 26ου νηπιαγωγείου και σε όποιους άλλους ήθελαν αφού υπήρχε πολύς χώρος και μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους τους φίλους μας.


Εμείς της προσφέραμε ένα δώρο με πολύ αγάπη και φροντίδα . Μια ζωγραφιά σε ανακυκλωμένο από εμάς χαρτί.
Η γιορτή περιελάμβανε κρητική σούστα και σιγανό πεντοζάλι που χόρεψαν παλαιοί και νέοι μαθητές του σχολείου μας.
Τα παραδοσιακά τραγούδια "για δες περιβόλι όμορφο" και "Ένα  είναι το αηδόνι" που το τραγούδησαν με τη χρήση καρτών. 

Ακόμα τον ηπειρώτικο χορό ποδαράκι που άρεσε πολύ στα παιδιά και τους έμαθε η μητέρα συμμαθήτριάς μας από την Καβάλα. Είπαν μαντινάδες που οι περισσότερες αναφερόταν σε βότανα που έχουμε στο σχολικό κήπο μας.

Το πιο όμορφο όμως ήταν το τέλος που ο κύκλος έγινε πολύ πολύ μεγάλος αφού ήρθαν πολλοί καλεσμένοι και χορέψαμε όλοι μαζί τον Χανιώτικο συρτό. Οι γονείς είχαν ετοιμάσει ένα πλούσιο μπουφέ που προσέφερε ευκαιρία για κουβεντούλα.

Ευχαριστούμε πολύ όλους 

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Το αλφαβητάρι της τάξης μας!


 Τελειώνοντας το σχολικό έτος αποφασίσαμε να φτιάξομε το αλφαβητάρι της τάξης μας κατά το πρότυπο των αλφαβηταρίων που χρησιμοποιούμε στο σχολείο.





Ήταν μια πολύ καλή δραστηριότητα που βοήθησε τα ικανότερα παιδιά να κατανοήσουν την αλφαβητική σειρά των γραμμάτων και τα περισσότερα, να μάθουν τα γράμματα αφού είχαν σαν πρότυπο λέξεις οικείες, αγαπητές που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Κάθε παιδί πήρε σπίτι του ένα αλφαβητάρι που το είχε συμπληρώσει με εικόνες ή είχε χρωματίσει τις αρχικές, σαν αναμνηστικό και  για να το έχει στη διάθεσή του το Καλοκαίρι!

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Ημέρα περιβάλλοντος! Ο κήπος μας βραβεύθηκε!!!

Έγινε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος Πράσινου και Καθαριότητας του  Δήμου Χανίων στο Δημοτικό Κήπο.         Το 26ο Νηπιαγωγείο Χανίων συμμετείχε σε αυτήν μαζί με τα συστεγαζόμενα 12ο και 18ο Νηπιαγωγεία, στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος " " Το σχολείο μας πρασινίζει, χρώματα, αρώματα και γεύσεις στο σχολικό μας κήπο!" .





Σε όλους τους επισκέπτες προσφέραμε εδέσματα και αφεψήματα σε όλους τους επισκέπτες τα οποία περιείχαν αρωματικά βότανα που υπάρχουν στον κήπο μας.


Συμμετείχαμε ακόμα με έκθεση των εργασιών που κάναμε στη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος 



Τέλος έγινε και η βράβευση των σχολείων μας για την επιτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας του σχολικού μας κήπου.
Περισσότερα για την όμορφη εκδήλωση μπορείτε να πληροφορηθείτε από την δημοσίευση:




 Σε παλαιότερες αναρτήσεις μας, μπορείτε να δείτε μέρος της πορείας υλοποίησης του προγράμματος.



Σχολικός κήπος - Το ΚΠΕ Βάμου στο νηπιαγωγείο μας



Σχολικός κήπος - " Το σχολείο μας πρασινίζει, γεύσεις στο σχολικό μας κήπο!"




Ένας κήπος στο σχολείο μου




Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Κατασκήνωση σημαίνει.....


Η τελική εκδρομή μας έγινε στην κατασκήνωση ΤΣΙΚΙΜΠΟΥΜ  στο Ακρωτήρι Χανίων. Πήγαμε μαζί με τα συστεγαζόμενα 12ο και 18ο νηπιαγωγεία. Ήρθαν και κάποιες μαμάδες και γιαγιάδες μας που φρόντισαν να έχομε υγιεινά κεράσματα. 


  Αρχίσαμε και τελειώσαμε με παιχνίδι στο αμφιθέατρο της κατασκήνωσης.
 Φάγαμε το πρωινό μας και παίξαμε.

                                                                                  

   Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο όμορφη γιατί περιηγηθήκαμε στους χώρους της κατασκήνωσης.
Γυρίζοντας ζωγραφίσαμε 

Κατασκήνωση σημαίνει......





Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Οι 12 μηνες και η κυρά Καλή








Στόχοι

Η δημιουργία ενός  βιβλίου το οποίο θα πάρουν τα παιδιά στο σπίτι τους με τα πρόσωπα ακάλυπτα σαν αναμνηστικό της τρέχουσας σχολικής χρονιάς στο 26ο Νηπιαγωγείο Χανίων.

Να αναπτύξουν την κριτική και δημιουργική τους σκέψη.


Να δραστηριοποιήσουν την φαντασία και εφευρετικότητα τους.

Να αναπτύξουν την αισθητική τους καλλιέργεια

Να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη.

Να καλλιεργήσουν την γλωσσική τους έκφραση με έμμεσο και βιωματικό τρόπο.

Εδώ μπορείτε να δείτε το ηλεκτρονικό βιβλίο.



https://www.flipsnack.com/gwniwtaki/12.html



Μεθοδολογία

Αρχικά τα παιδιά άκουσαν διάφορα παραμύθια προκειμένου να επιλέξουν πιο θα είναι αυτό που θα χρησιμοποιηθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Στη συνέχεια όπως είχαν μάθει χώρισαν το παραμύθι σε σκηνές.
Βρήκαν ποιοι θα ήταν οι ήρωες της κάθε σκηνής

Ποιο θα ήταν το φόντο.

Ποιο ρόλο θα έπαιρνε ο καθένας και τι ρούχα και αξεσουάρ θα φορούσε.

Τέλος έγινε η φωτογράφηση

Στη συνέχεια βρήκαμε ποιος είναι ο συγραφέας, ο εικονογράφος ο εκδότης και όποια άλλα στοιχεία θα έπρεπε να περιέχονται στο βιβλίο.





Με τις φιλαναγνωστικές δράσεις που πραγματοποιήσαμε σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε τη γλωσσική καλλιέργεια των μαθητών μας, να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις τους, να καλλιεργήσουμε την αισθητική τους, να αναπτύξουμε τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και τέλος να συμβάλλουμε στη συγκρότηση της προσωπικότητας τους. 
Τέλος, η οργάνωση μεταφηγηματικών δραστηριοτήτων για το βιβλίο όπως η ζωγραφική, η χειροτεχνία, το κουκλοθέατρο, η δραματοποίηση, η δημιουργία παραμυθιών, προσφέρουν εκτός από ψυχαγωγία και διέξοδο στη δημιουργική έκφραση των μαθητών μας.. Έτσι το βιβλίο σιγά – σιγά μετατρέπεται σε ένα ζωντανό σύντροφο στο παιχνίδι, στη χαρά και στην αναζήτηση της γνώσης.
Μέσα από εμψυχωτικές δημιουργικές δραστηριότητες τα παιδιά αφουγκράζονται τον εαυτό τους και τον κόσμο, δομούν την προσωπικότητά τους, διευρύνουν τα όριά τους, οικειοποιούνται το περιβάλλον τους, αναπτύσσουν τις γνώσεις τους σε σχέση με αντικείμενα, εκφράζονται και δημιουργούν (Αναγνωστοπούλου, 2001).