Φέτος όπως κάθε χρόνο αποφασίσαμε να φτιάξουμε τη βασιλόπιτα του 26ου Νηπιαγωγείου.
Την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου πήραμε την απόφαση για να φτιάξουμε τη βασιλόπιτα, βρήκαμε τη συνταγή και αποφασίσαμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε.Τη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου ήταν ημέρα γιορτής!Παίξαμε με τα ρομπότ μας, παίξαμε στο γυμναστήριο αλλά είχαμε και όλα τα παιδιά δώρα έκπληξη, αφού η κυρία μας είχε γενέθλια και μας κέρασε!!
Το πιο όμορφο όμως ήταν η εκτέλεση της συνταγής. Ο συμμαθητής μας Α.... διάβαζε τη συνταγή και την εκτέλεση, ενώ είχαμε βοηθούς στη προσπάθειά μας!
Κρατήσαμε χρόνο κοιτάζοντας το ρολόι μας.
Τη βασιλόπιτα έκοψαν το μεσημέρι οι δύο κυρίες μας μαζί και εμείς την απολαύσαμε.Δείτε όλη μας τη προσπάθεια στο παρακάτω video.
https://drive.google.com/file/d/14C594LLya9TDjluNnr86OV8rRoIhiibV/view?usp=sharing
vasilopita1-300x282.jpg (300×282) (amanivoice-chios.gr)Το έθιμο της βασιλόπιτας συνδέεται με. την ..
Ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση
Η θρησκευτική παράδοση συνδέει την Βασιλόπιτα με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου, στον οποίο οφείλει και το όνομά της.
Στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη, όταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία, ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισάρεια. Τότε διέταξε να φορολογήσουν όλη την επαρχία και τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινούπολη.
Έτσι, οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να δώσουν ό,τι είχε ο καθένας σε χρυσαφικά και νομίσματα. Όμως ο Ιουλιανός σκοτώθηκε άδοξα σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες και δεν ξαναπέρασε ποτέ από την Καισάρεια.
Τότε ο Άγιος Βασίλειος έδωσε εντολή από τα μαζεμένα χρυσαφικά τα μισά να δοθούν στους φτωχούς, ένα μικρό μέρος στις ανάγκες των ιδρυμάτων της ‘’Βασιλειάδας’’ και τα υπόλοιπα τα μοίρασε στους κατοίκους με ένα πρωτότυπο τρόπο: έδωσε εντολή να ζυμώσουν μικρά ψωμιά και σε κάθε ένα τοποθέτησε μέσα από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό και κατόπιν τα μοίρασε στα σπίτια.
Έτσι τρώγοντας οι κάτοικοι τα ψωμιά έβρισκαν μέσα κάποιο από τα αφιερωθέντα τιμαλφή. Με τον τρόπο αυτό γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάσθηκε Βασιλόπιτα, στην οποία βάζουμε ένα φλουρί. Αυτός στο κομμάτι του οποίου θα ‘’πέσει’’ το φλουρί, θεωρείται ότι είναι τυχερός και θα έχει μια καλή χρονιά.
Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη Βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου .Η Βασιλόπιτα Αγιοβασιλιάτικο έθιμο πολλών αιώνων, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, για να μας θυμίζει την αγάπη και την καλοσύνη αυτού του Μεγάλου Αγίου.
Η Ιστορία της Βασιλόπιτας και το έθιμο με το φλουρί • Κωνσταντινούπολη (constantinoupoli.com)