Ο Φάρος που δημιουργήσαμε με το18ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων αποφασίσαμε ότι θέλουμε να εκτεθεί στην ομαδική έκθεση Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων.
Απέσπασε θετικά σχόλια και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν πολλά εντυπωσιακά εκθέματα. Στα εγκαίνια ήταν παρόντες πολλοί εκπαιδευτικοί, γονείς, ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων κ. Μηλιαράκης και ο υπεύθυνος της έκθεσης κ. Μανωλικάκης.
Ας δούμε πως δημιουργήθηκε το προιόν διασχολικής συνεργασίας του 26ου νηπιαγωγείου και του 18ου Δημοτικού Σχολείου, "ο Φάρος των Χανίων" !
Στα πλαίσια της eco week τα παιδιά γνώρισαν την αξία της επαναχρησιμοποίησης και της Ανακύκλωσης. Σκεφτήκαμε να κατασκευάσουμε τον Φάρο των Χανίων επαναχρησιμοποιώντας άχρηστα υλικά. Η συμμετοχή παιδιών του 18ου Δημοτικού σχολείου με τη συνοδεία της καθηγήτριας τους. κ. Μπέλλου Βερόνικας ήταν καθοριστική και εξυπηρετούσε εκτός των άλλων στόχων μας και την Ομαλή μετάβαση των παιδιών μας στο Δημοτικό.
Μάθαμε τους ήρωες του 1821 και παρατηρήσαμε τις στολές τους. Σταθήκαμε στα γιλέκα τους και μιλήσαμε για συμμετρίες. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε και εμείς γιλέκα με τη βοήθεια του Η/Υ και του προγράμματος
revelation natural art που στη συνέχεια χρωματίσαμε.
Πλέξαμε με τη βοήθεια φίλων μας, πλεξίδες για τα φόρια των ευζώνων που θα φορούσαμε στη γιορτή μας. Μιλήσαμε για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και φτιάξαμε κρίνους.
Μας άρεσε πολύ ο τρόπος που ο Κανάρης ανατίναζε τα καράβια των Τούρκων.
Η γιορτή έγινε μαζί με τα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία. Μιλήσαμε για τα γεγονότα, τραγουδήσαμε χορέψαμε και τέλος κάναμε μια μικρή παρέλαση στην αυλή του σχολείου μας.
H δεύτερη συνάντηση με τους εταίρους μας κατά την υλοποίηση του προγράμματος erasmus + " I am really proud of my country" ήταν στη Γιάλοβα, μια όμορφη παραθαλάσια τουριστική πόλη, που βρίσκεται απέναντι από την Κωνσταντινούπολη στην Ασιατική πλευρά της Τουρκίας.
Εδώ μπορείτε να δείτε ένα video με χαρακτηριστικές στιγμές από αυτή την εμπειρία.
Το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε τροποποιημένο λίγο ως προς το χρόνο ήταν:
Συζητήσαμε την μέχρι τώρα πορεία του project, αναστοχαστήκαμε και αξιολογήσαμε την πορεία του. Ακόμα θέσαμε νέους στόχους και χρονοδιαγράμματα και αποφασίσαμε δράσεις και δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν το επόμενο τρίμηνο.Τέλος συζητήσαμε για διάφορα θέματα που αφορούν το πρόγραμμα. Οι συζητήσεις, οι προγραμματισμοί, οι αναστοχασμοί και οι αξιολογήσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες στις συναντήσεις μας.
Η παρακολούθηση μαθημάτων σε δύο διαφορετικά νηπιαγωγεία ένα ιδιωτικό και ένα δημόσιο, μαζί με τις συζητήσεις και συγκρίσεις που κάναμε μας βοήθησε να καταλάβουμε το εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας, τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν.
Ακόμα έγινε επίσκεψη
στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια “DOGA”, τα οποία φιλοξενούν 750 μαθητές όλων των βαθμίδων και προσφέρουν
εξαιρετικά πολλές, σύγχρονες και ποιοτικές παροχές στους μαθητές τους.
Το πρόγραμμα
περιελάμβανε ξεναγήσεις από ειδικούς στο
περιβαλλοντικό πάρκο της Γιάλοβα, στο εξοχικό του Κεμάλ Ατατούρκ, στο μουσείο
χαρτιού. Επισκεφτήκαμε ακόμα ιαματικές
πηγές της περιοχής, ενώ συμμετείχαμε σε
εργαστήρια ζωγραφικής με την τεχνική marblepaint.
Επιστρέφοντας ενημερώθηκαν
εκπαιδευτικοί και παιδιά του
26ου νηπιαγωγείου . Σύγκριναν βιβλίο που υπάρχει στο σχολείο μας με αυτό που διάβασε η νηπιαγωγός στους μαθητές της στην Τουρκία.
Διάβασαν με τη βοήθεια εικόνων, έκαναν προβλέψεις, έβγαλαν συμπεράσματα, από βιβλίο περιβαλλοντικού περιεχομένου που φέραμε από τη Τουρκία. Είδαν ότι τα παιδιά της Τουρκίας μπορεί να μένουν σε διαφορετικό περιβάλλον όμως έχουν κοινές ανησυχίες με αυτά.
Στη συνέχεια ενημερώθηκαν παιδιά και εκπαιδευτικοί των συστεγαζόμενων στο σχολικό μας συγκρότημα νηπιαγωγείων
Στη
διάρκεια της ενημέρωσης παιδιά και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν videoκαι φωτογραφίες, μελέτησαν βιβλία,
έντυπα και χάρτες από τη περιοχή, χόρεψαν τη
παραδοσιακή μουσική και γεύτηκαν λιχουδιές
από τη Γιάλοβα.
Ακόμα έγινε δημοσίευση στη τοπική εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα"