Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Code Week "Digital postcards from around Europe"



 Η ιδέα αυτής της δραστηριότητας είναι η ανταλλαγή ψηφιακών καρτ-ποστάλ από όλη την Ευρώπη μεταξύ μαθητών δημοτικού και νηπιαγωγείου. Οι καρτ-ποστάλ θα γίνουν χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Pixel Art (σχεδιάζοντας μια εικόνα σε ένα πλέγμα σε χαρτί γραφήματος και γράφοντας χρωματικούς κωδικούς για κάθε σειρά στο πλέγμα). 

Βήματα της δραστηριότητας: 1. Τα παιδιά σχεδιάζουν ένα αναγνωρίσιμο θέαμα ή μνημείο της πόλης / της χώρας τους σε ένα πλέγμα

 2. Γράφουν κωδικούς για καθένα από τα χρώματα στην εικόνα, εδώ υπήρξε αρκετή βοήθεια από την εκπαιδευτικό γιατί δυσκολεύτηκαν αρκετά. 

3. Στέλνουν αυτούς τους κωδικούς σε μαθητές σε άλλα μέρη / χώρες. Οι μαθητές χρησιμοποιούν τους κωδικούς τους για να χρωματίσουν ένα άδειο πλέγμα 

5. Παίρνουν την ίδια εικόνα στο πλέγμα τους, που είναι επίσης μια καρτ ποστάλ από μια συγκεκριμένη χώρα

 6. Σχεδιάζουν τα δικά τους αξιοθέατα ή μνημεία, γράφουν κωδικούς για χρώματα και τους στέλνουν πίσω σε αυτά μαθητές 

Η δραστηριότητα είναι κατάλληλη για μαθητές δημοτικού σχολείου αλλά και για μαθητές νηπιαγωγείου, οι οποίοι έχουν την εμπειρία εργασίας με κωδικούς και STEM. 


O Code Week 4 All: cw20-7TjMV  προέρχεται από τον OŠ Srinjine, ένα κροατικό σχολείο, με το οποίο μιλήσαμε και οργανώσαμε τη συνεργασία. Τα συνεργαζόμενα σχολεία αυξήθηκαν στη συνέχεια από το Α΄Νηπιαγωγείο Μουρνιών, το Νηπιαγωγείο Αρκαλοχωρίου, ένα σχολείο από το Ταρκόβιστε της Ρουμανίας με το οποίο συνεργαζόμαστε στο πρόγραμμα erasmus+ " I am really Proud of My Country" και ένα σχολείο από το Όρχει της Μολδαβίας.

Δημιουργία αρχικής καρτ ποσταλ του 26ου νηπιαγωγείου  " Ο παλιός Φάρος", η οποία επιλέχθηκε μεταξύ άλλων προσπαθειών που έκαναν.

 Αποκρυπτογράφηση καρποσταλ.

Αρχικά επέλεξαν να βάζουν χρωματιστές τελίτσες στο χαρτί και στη συνέχεια να γεμίζουν τα τετράγωνα. Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε πιο αδύναμα παιδιά να εμπλακούν στη δραστηριότητα.


 





Στη συνέχεια σύγκριναν το αποτέλεσμα με την κάρποσταλ που ελάμβαναν από τους φίλους τους.


Τα αποτελέσματα τα κοινοποίησαν στους γονείς τους!!!!


Πολλές προσπάθειες από τα περισσότερα παιδιά και αποκρυπτογράφηση εργασιών άλλων συνεργατών.




Η συνεργάτης μας από το νηπιαγωγείου Αρκαλοχωρίου μας έστειλε φωτογραφίες που δείχνουν το τρόπο δουλειάς και τη χαρά των συμμετεχόντων παιδιών.







Παραμονές 28ης Οκτωβρίου δημιουργήσαμε κώδικα για να δημιουργήσουν αποκρυπτογραφώντας τον, τη ελληνική σημαία. 
Έναν κώδικα για τα "δυνατά" παιδιά.


Και ένα με βοήθεια για τα παιδιά με λιγότερες δυνατότητες.



Και τα ευχάριστα ήρθαν στις 9 Φεβρουαρίου 2021