Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Προσεγγίζοντας τη Αλληλεγγύη μέσα από πίνακες ζωγραφικής μεγάλων Ευρωπαίων ζωγράφων.





Στο νηπιαγωγείο μας τη σχολική χρονιά 2015 - 2016 πραγματοποιείται ευρωπαϊκό πρόγραμμα teachers4europe  με τίτλο: 


Προσεγγίζοντας τη Αλληλεγγύη μέσα από πίνακες 

ζωγραφικής μεγάλων Ευρωπαίων ζωγράφων.

Θεωρείται ότι µια από τις σημαντικότερες δεξιότητες που 
χρειάζεται να αποκτήσει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι ο οπτικός γραµµατισµός, δηλαδή η ικανότητα ερμηνείας, κριτικής αποτίµησης και δημιουργίας οπτικών μηνυμάτων. Οι πίνακες ζωγραφικής διαφόρων Ευρωπαίων ζωγράφων, πέρα από έργα τέχνης που προκάλεσαν στα παιδιά αισθητική και συναισθηματική συγκίνηση, τα άσκησαν στην παραπάνω δεξιότητα, τα εισήγαγαν στη διαδικασία κατασκευής της πραγματικότητας και την γνωριμία τους με τον χάρτη και τις χώρες που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή  Ένωση. Τα παιδιά εργαζόμενα ομαδοσυνεργατικά, με παιγνιώδη και βιωματικό τρόπο  και πραγματοποιώντας μικρές έρευνες, γνώρισαν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα ιδιαίτερα αλλά και τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν. Ακόμα κατανόησαν την ανάγκη δημιουργίας και ύπαρξής αυτής, μελετώντας βιβλία και άλλες πηγές. Επιπλέον αφού γνώρισαν τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεχώρισαν την αλληλεγγύη σαν αυτή που θα ενσωματώσουμε στη προσέγγισή μας. Για την επίτευξη των στόχων μας, στηριχθήκαμε στις αρχές της διαφοροποιημένης προσέγγισης,  χρησιμοποιήσαμε βιβλία, συμβατικούς και ηλεκτρονικούς χάρτες, video και  νέες τεχνολογίες.
      Τα παιδιά γνώρισαν τος χώρες και κάποια χαρακτηριστικά χωρών της Ευρωπαϊκής ένωσης πραγματοποιώντας έρευνές στο 




      Γνώρισαν το χάρτη της ΕΕ φτιάχνοντας συμβατικό και ηλεκτρονικά pazl διαφόρων δυσκολιών με ή χωρίς βοήθεια.






Η πινακοθήκη του 26ου Νηπιαγωγείου Χανίων


      Η τάξη μας διαμορφώθηκε σε πινακοθήκη που περιελάμβανε έργα ζωγράφων που μελετήσαμε, έργα των παιδιών , έργα διαφόρων ευρωπαίων ζωγράφων στα οποία τα παιδιά γίνονται μέρος ενός πίνακα και δημιουργούν μια σκηνή  αλληλεγγύης. 


     Ετοιμάστηκαν αφίσα και προσκλήσεις για τα εγκαίνια. Τα έργα τους παρουσιάσαν τα ίδια τα παιδιά,που ακόμα χόρεψαν, τραγούδησαν ενώ κατάφεραν να εμπλέξουν φίλους και συγγενείς. 











      Ηλεκτρονική πινακοθήκη για να υπάρχει πρόσβαση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 








Σε αυτήν μπορούμε να δούμε:

Πίνακες μεγάλων ζωγράφων που ύστερα από δική μας 

παρέμβαση εκφράζουν αλληλεγγύη

σε ηλεκτρονικό βιβλίο


https://www.flipsnack.com/gwniwtaki/et-blog.html





σε pdf


Πίνακες Μεγάλων Ευρωπαίων Ζωγράφων που μελετήσαμε




Πίνακες που δημιουργήσαμε ατομικά ή σε μεγάλες ομάδες.
https://youtu.be/Cgwb3omf4Y8

Την πορεία της δημιουργίας ενός πίνακα ζωγραφικής και τα υλικά που αυτός χρησιμοποιεί, μέσα από την επίσκεψη μιας ζωγράφου στο σχολείο μας. 

https://youtu.be/OSbOpSWkakY

   Παραστασιακό δρώμενο με τίτλο " Η Αλληλεγγύη ανοίγει δρόμους...."  που παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στα πλαίσια επιμορφωτικής ημερίδας που συνδιοργανώθηκε από τη Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής Χανίων κ. Π. Κασσωτάκη και το σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων, στις 27/05/2016. Το δρώμενο βασιζόταν σε ένα πίνακα ζωγραφικής και το παρακολούθησαν εκτός των συναδέλφων και συγγενείς και φίλοι των παιδιών του νηπιαγωγείου μας. Με καθοδήγηση του  Τ. Τομαζινάκη Δάσκαλου, εμψυχωτή παιδαγωγικής Θεάτρου-Θεατρικού Παιχνιδιού και της Ρ. Μαρκουλάκη, Μουσειοπαιδαγωγού – Εμψυχώτριας Θεατρικού Παιχνιδιού. 


Εδώ μπορείτε να δείτε το 2ο μέρος το παραστασιακό δρώμενο,

https://youtu.be/p-J73mItUj0

Διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε τα βιβλία:                 

  • «Τα αστέρια της Ευρώπης» του Παπαιωάννου και της Λήδας Βαρβαρούση, 
  •    «Μια παρέα με καρδιά» της Λήδας Βαρβαρούση, 
  •     « Μικρές Οδύσσειες Παιδιών» της Βικτώριας Μπαντή, 
  • «Ευρωζωική κοινότητα» της Σοφία Ζαραμπούκα, 
  •    «Όλοι γεννιόμαστε Ελεύθεροι» του Ευγένιου Τριβιζά
  •  και το video από το YouTube με τίτλο “EIRHNH”. 

  • Αυτά μας βοήθησαν να κατανοήσουν καλύτερα τις αξίες που πρεσβεύει η ΕΕ και ειδικά αυτή της Αλληλεγγύης και ακόμα να καταλάβουμε τι σημαίνει η λέξη πρόσφυγας, τις δυσκολίες και διλήμματα που αντιμετωπίζει.





Προκειμένου να γίνει διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος έγιναν




  • Παρουσίαση από τα ίδια τα παιδιά κάποιων έργων τους, στο Πνευματικό κέντρο Χανίων, στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας της Ευρώπης . Η παρουσίαση έγινε κατά τη διάρκεια της εισήγησης της  ambassador του προγράμματος teachers4europe κ. Κασσωτάκη Πόπη. 





  •  Παραστασιακό δρώμενο με τίτλο " Η Αλληλεγγύη ανοίγει δρόμους...."  που παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων,όπως αναφέρεται παραπάνω.




  • Δημιουργία πινακοθήκης και εγκαίνια αυτής όπως αναφέρεται παραπάνω.