Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Μια εμπειρία από το δημοτικό σχολείο

 Μετάβαση είναι το «πέρασμα» από μια γνωστή κατάσταση σε μια άλλη, άγνωστη σε μας, και μπορεί να αφορά οποιαδήποτε πτυχή της ζωής μας, όπως π.χ. είναι η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, από το δημοτικό στο γυμνάσιο, η μετάβαση από την παιδική στην εφηβική ηλικία, η μετάβαση από το σχολείο στην αγορά εργασίας ακόμα και η μετακόμιση σε άλλη πόλη ή χώρα κτλ.

Όταν οι νηπιαγωγοί βοηθούν τα νήπια να ενταχθούν εύκολα μέσα στο νέο περιβάλλον του Δημοτικού, τα αποτελέσματα για τα παιδιά είναι:

  • Η συνέχεια με τις προηγούμενες εκπαιδευτικές εμπειρίες τους
  • Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών
  • Η ανοιχτότητα σε νέες εμπειρίες
  • Η ενίσχυση των σχέσεων με τα άλλα παιδιά ή εκπαιδευτικούς
  • Η ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ παιδιών και εκπαιδευτικών

Η νηπιαγωγός συνεργάστηκε με τη δασκάλα της Α' τάξης του 18ου δημοτικού σχολείου και σχεδίασαν δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στο δημοτικό σχολείο.

Τα παιδιά μας έφτιαξαν ένα αλφαβητάρι που ξέραμε ότι θα ήταν χρήσιμο στους φίλους μας. Ακόμα ετοιμάσαμε και τα βραβεία etwinning που είχαμε κερδίσει για δουλειές μας της περασμένης σχολικής χρονιάς. Πήγαμε στους φίλους μας και τους προσφέραμε λίγα λουλούδια και το αλφαβητάρι. 

Αυτοί μας πρόσφεραν όμορφες ζωγραφιές. 

Τέλος κάθε νήπιο έδινε ένα βραβείο σε ένα παιδί που ήταν περυσινός μαθητής του 26ου νηπιαγωγείου. Τα βραβεία ήταν ευρωπαϊκές ετικέτες ποιότητας etwinning για ένα έργο που υλοποιήθηκε τη περασμένη χρονιά στο νηπιαγωγείο μας, αυτό ήταν το "#STEM3# Fake News Fighters-F.N.F."


Τραγουδήσαμε όλοι μαζί και βρήκαμε διαφορές και ομοιότητες στις δύο τάξεις και στις δραστηριότητες που υλοποιούνται. Θυμηθήκαμε και παλαιότερες συνεργατικές δράσεις που είχαμε.