Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Φως - Σκιά, Θέατρο Σκιών

Ένας συμμαθητής μας ήρθε πριν μερικές μέρες με μια φιγούρα καραγκιόζη και στη πρωινή κουβεντούλα μας είπε για το θέατρο Σκιών που παρακολούθησε την προηγούμενη μέρα.Την επόμενη μέρα η κυρία μας, έφερε πολλές φιγούρες ήρωες που σχηματίζουν μια παράσταση καραγκιόζη. Εμείς μάθαμε αρκετά ονόματα, η αγαπημένη μας φιγούρα ο Μορφονιός.




Είδαμε μια παράσταση Καραγκιόζη στον Η/Υ και αποφασίσαμε να φτιάξουμε τις δικές μας φιγούρες για να παίξουμε και εμείς τη δική μας παράσταση. Την επομένη χρωματίσαμε  τη φιγούρα του Καραγκιόζη, χρησιμοποιώντας τα ίδια ακριβώς χρώματα της έτοιμης φιγούρας που είχε φέρει ο φίλος μας.  

Γιατί λέγεται θέατρο Σκιών, τι είναι σκιά και πως σχηματίζεται;
Την επομένη ο Ξενοφώντας η κούκλα της τάξης μας, έφερε μια ωραία κόκκινη κούτα που είχε μέσα ένα αρκουδάκι που έκλαιγε. Ανοίξαμε μια τρύπα για να το δούμε αλλά δε φαινόταν. Τότε βάλαμε μέσα το φακό για να μη φοβάται και έτσι μπορούσαμε και εμείς να το δούμε. 



Βρήκαμε και άλλες πηγές φωτός. Η κυρία μας διάβασε ένα ποίημα και εμείς σηκώναμε την φωτεινή πηγή που κάθε φορά αναφερόταν στο ποίημα.



Οι κυρίες μας την επομένη έφεραν φακούς και λάμπες 
Ζωγραφίσαμε τη σκιά του προσώπου μας, που τη σχηματίσαμε με τη βοήθεια του φακού με τη βοήθεια συμμαθητών μας και πολλούς πειραματισμούς. Έτσι ανακαλύψαμε ότι χρειάζεται μια φωτεινή πηγή και ένα εμπόδιο για να σχηματιστεί σκιά. Αντιληφθήκαμε ότι το φως πηγαίνει μόνο ευθύγραμμα. 
Άλλες φορές  δίναμε παράσταση με τη σκιά που σχηματίζεται από το σώμα μας με τη βοήθεια της λάμπας.






Επιτέλους ήρθε και ο Ήλιος. Βγήκαμε έξω και κυνηγήσαμε τη σκιά μας, κυνηγήσαμε τη σκιά του φίλου μας. Αντιστοιχήσαμε σκιές και αντικείμενα σε φύλλο εργασίας.


Σχηματίσαμε στο μικρό μας κουκλοθέατρο - θέατρο Σκιών, σκιές με τα χέρια μας. Μια συμμαθήτριά μας μας έφερε έναν καραγκιόζη διαφορετικό, ήταν κούκλα που τραγουδούσε και μιλούσε με τη φωνή του Σπαθάρη. Δώσαμε μικρές παραστάσεις σε ζευγάρια.Το μεσημέρι πήραμε τις φιγούρες του Καραγκιόζη σπίτι μας για να στολίσουμε τα δωμάτιά μας.



 





Την επομένη μάθαμε πως σχηματίζεται το ουράνιο Τόξο με τη βοήθεια ενός φακού και ενός μικρού πρίσματος. Αμέσως μετά με τη βοήθεια του δίσκου του Νεύτωνα που δανειστήκαμε από το συστεγαζόμενο δημοτικό είδαμε τα χρώματα να συνθέτουν το φως. Μάθαμε τα χρώματα του ουράνιου τόξου και τη σειρά που αυτά εμφανίζονται. Είμαστε έτοιμοι να συμπληρώσουμε τώρα σχετικά φύλλα εργασίας διαφοροποιημένης δυσκολίας.