Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016

Η οικογένεια μου με υποστηρίζει


Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων στο τομέα Αγωγής Υγείας 

Στόχοι
Να γνωρίσουν το σώμα τους και  τα στάδια της  βιολογικής τους εξέλιξης, ακόμα τα συναισθήματα, τις προτιμήσεις και κάποια βασικά στοιχεία του χαρακτήρα τους. Να αποκτήσουν αρετές που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε άτομο σε κάθε εποχή και σε κάθε κοινωνία.

Να γνωρίσουν τον διπλανό τους, κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει, τις ανάγκες και προτιμήσεις του, να μάθουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα.
Να δοθεί η ευκαιρία στους γονείς να ασκήσουν θετική επίδραση στην εκπαίδευση των παιδιών τους , να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή τους κατά την διεξαγωγή ενός  προγράμματος  και  ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, να εμπλακούν στην παιδαγωγική διαδικασία.Δράσεις

1η Δράση

Η οικογένειά μας μας βοήθησε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, τους διπλανούς μας ( συμμαθητές μας) και να αισθανθούμε σαν ένα ισότιμο μέλος μιας κοινότητος, του 26ου νηπιαγωγείου Χανίων.

Πατώντας το σύνδεσμο, το ηλεκτρονικό βιβλίο θα βοηθήσει  να γνωρίσετε την πορεία της προσέγγισης.

http://www.flipsnack.com/gwniwtaki/26o.html

2η Δράση

Τώρα με τη βοήθεια της οικογένειας μας γνωρίζουμε ανάγκες προσώπων του ευρύτερου περιβάλλοντος και με την εργασία μας προσπαθούμε να τα βοηθήσουμε.


Μετά από συζήτηση με παιδιά και γονείς αποφασίσαμε να 
προσεγγίσουμε την εορτή των Χριστουγέννων 
πραγματοποιώντας εκτός των άλλων και έργα αγάπης,
 φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης.Μερικές μέρες πριν τα Χριστούγεννα συναντηθήκαμε γονείς, 
φίλοι, εκπαιδευτικοί και μαθητές του 26ου νηπιαγωγείου και 
κατασκευάσαμε χριστουγεννιάτικα στολίδια.Τα στολίδια ανέλαβαν οι μαθητές μας με τη βοήθεια των γονιών τους να τα πάρουν σπίτι τους και να τα πουλήσουν σε συγγενείς και φίλους. Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν στο νηπιαγωγείο 


Μετά από συζήτηση και μελετώντας φωτογραφίες με πράξεις αλληλοβοήθειας προηγούμενων χρόνων, αποφασίσαμε να αγοράσουμε τρόφιμα από το super market της γειτονιάς μας για να τα προσφέρουμε σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Θα έπρεπε τα τρόφιμα να είναι σε συσκευασία και έτσι γνωρίσαμε τι σημαίνει πακεταρισμένα τρόφιμα. Με τη βοήθεια της τραπεζοκόμου κ. Λευκής και κρατώντας τις σημειώσεις μας για να θυμόμαστε τι θα αγοράσει η κάθε ομάδα περιηγηθήκαμε στους διαδρόμους και βάλαμε στο καλάθι μας τα τρόφιμα. 

Επιστρέφοντας και αναστοχαζόμενοι τι μας άρεσε, τι δεν μας άρεσε και τι μας δυσκόλεψε, αναφέραμε ότι μας άρεσε η βόλτα, μια σοκολάτα που αγοράσαμε για μας, η χαρά που θα δώσουμε σε φτωχούς ανθρώπους. Όλοι μας όμως συμφωνήσαμε ότι η μεταφορά των τροφίμων ήταν πολύ κουραστική, αφού κάθε παιδί κουβάλησε και μια τσάντα με τρόφιμα.


Μετά από συζήτηση με τους γονείς και με τη βοήθειά τους επικοινωνήσαμε με το " κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Χανίων και εκπρόσωποί τους ήρθαν στο νηπιαγωγείο μας. 
Εμείς σαν καλοί οικοδεσπότες τους προσφέραμε ζεστή σοκολάτα και μπισκότα που φέραμε από το σπίτι μας και όλοι μαζί ήπιαμε και μιλήσαμε για αυτή την απόφασή μας. 

Τα κορίτσια μας βοήθησαν να καταλάβουμε πόσο ωραίο και σημαντικό είναι να μοιράζεσαι μέσα από μια ωραία δραστηριότητα που μας έκαναν. Σε αυτή τη δραστηριότητα εκτός από εμάς, μαθητές και εκπαιδευτικούς συμμετείχαν και η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων αλλά και ο φίλος μας ο Ξενοφώντας .


 Τέλος προσφέραμε τις τσάντες με τα τρόφιμα και τραγουδήσαμε τραγούδια που αγαπάμε πολύ. 
Ακόμα τους προσφέραμε και το κομμάτι της βασιλόπιτας που από την στιγμή που ήταν για τους φτωχούς.Ευχαριστούμε όλους όσους μας βοήθησαν να γνωρίσουμε την αξία και τη χαρά της προσφοράς και της αλληλεγγύης!!!!

3η Δράση
Η μητέρα συμμαθητή μας κ. Μαρινάκη Μαρία είναι μηχανικός και εργάζεται στο Δήμο Χανίων. 
Μας βοήθησε να δημιουργήσουμε το χάρτη της αυλής του σχολείου μας, όπως περιγράφεται σε άλλη ανάρτηση στον ιστότοπο μας.

http://26nipchanion.blogspot.gr/2016/03/blog-post_12.html


4η Δράση

Στην αρχή της χρονιάς προκειμένου να έρθουν οι γονείς στο νηπιαγωγείο μας και να εμπλακούν σε δραστηριότητες που πραγματοποιούμε, τους καλούμε να γευτούν το γλυκό σταφύλι που φτιάχνουμε και να δουν τη ζύμωση του μουστου που μόνοι μας έχομε παράξει.
Παρακάτω είναι η σχετική δημοσίευση.

http://26nipchanion.blogspot.gr/2015/09/blog-post.html5η Δράση

Η νονά  συμμαθητή μας κ. Πρωτοπαπαδάκη Ερασμία και η κ. Ηλιάκη Γεωργία γιαγιά  άλλου συμμαθητή μας που εργάζονται στο σχολικό μας συγκρότημα, μας είναι ακούραστοι βοηθοί σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Εδώ μας βοήθησαν να παρασκευάσουμε ψωμί.http://26nipchanion.blogspot.gr/2015/11/blog-post_16.html