Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού


Φέτος προσεγγίσαμε διαφορετικά την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού και τα Δικαιώματα των Παιδιών.....
 Ενώ στο τέλος της ημέρας πήραμε απόφαση να πουλήσουμε κάποια από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια που προηγούμενες μέρες είχαμε φτιάξει στο σχολείο μας, για να προσφέρουμε χαρά  σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Αρχικά τα παιδιά ερεύνησαν σε ζευγάρια τα διαφόρων μορφών έντυπα που παρουσίαζαν παιδιά από χώρες του τρίτου κόσμου. Σε αυτό το σημείο μας φώναξε ο Ξενοφώντας που ήρθε φωνάζοντας Σήμερα γιορτάζει....Εδώ η εκπαιδευτικός τον σταμάτησε για να μην φανερώσει ποιος γιορτάζει αφού τα παιδιά έπρεπε μόνα τους να ανακαλύψουν τι παρουσιάζεται πιο συχνά σε όλα τα έντυπα.


Κάθε ζευγάρι παρουσίαζε το έντυπό του, έλεγε τι ήταν με ή χωρίς βοήθεια ( περιοδικό, βιβλίο, κατάλογος, χάρτης, φωτογραφία κ.ά). Μετά μάντευε από τις εικόνες και άλλα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του, ποιος  γιορτάζει. Βρήκαν ότι γιορτάζει το παιδί και χειροκροτήθηκαν θερμά από τον Ξενοφώντα. Στη συνέχεια από την ιστοσελίδα του νηπιαγωγείου μας άκουσαν το τραγούδι για τη συνθήκη για τα δικαιώματα του παιδιού ενώ γνώρισαν τα δικαιώματα του μέσα από τις ζωγραφιές συνομηλίκων τους και από κάρτες που τα παρουσιάζουν. Διαβάσαμε το βιβλίο του Τριβιζά" Όλοι Γεννιόμαστε Ελεύθεροι" 
Επέλεξαν ότι το δικαίωμα που θα θέλανε να αναπαραστήσουν ήταν η διασκέδαση. 
Έτσι χορέψαμε αγαπημένα μας τραγούδια και παίξαμε την " καυτή πατάτα"Στη συνέχεια ζωγράφισαν το δικαίωμα που καθένα θεωρεί πολύ σημαντικό και το έγραψαν όπως μπορούσαν ή το αντέγραψαν. 


Πλοηγηθήκαμε με το Google Earth στο Μπαγκλαντές που ήταν η χώρα που παρουσίαζε ο χάρτης που μελετήσαμε.Είδαμε τα σπίτια και την εμφάνιση των κατοίκων


Το μεσημέρι μοίρασαν στους γονείς το ποίημα:

R. RUSSEL: ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ


Ενα καταπληκτικό ποίημα για την αξία του περιβάλλοντος και της συμπεριφοράς στην διαμόρφωση της προσωπικότητας τωνπαιδιών.

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην κριτική:
Μαθαίνει να κατακρίνει
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην έχθρα:
Μαθαίνει να καυγαδίζει
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ειρωνεία:
Μαθαίνει να είναι ντροπαλό
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ντροπή:
Μαθαίνει να είναι ένοχο
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην κατανόηση:
Μαθαίνει να είναι υπομονετικό
Αν ένα παιδί ζει μέσα στον έπαινο:
Μαθαίνει να εκτιμά
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην δικαιοσύνη:
Μαθαίνει να είναι δίκαιο
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ασφάλεια:
Μαθαίνει να πιστεύει
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην επιδοκιμασία:
Μαθαίνει να έχει αυτοεκτίμηση
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην παραδοχή και φιλία:
Μαθαίνει να βρίσκει την αγάπη μέσα στον κόσμο.
R. RUSSEL.