Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

 

΄Η επίσκεψη στο Ναυτικό μουσείο έγινε στα πλαίσια του 2ου Θεματικού Κύκλου των εργαστηρίων Δεξιοτήτων με θεματική ενότητα " Φροντίζω το περιβάλλον" και τίτλο "Θάλα-SoS-α χωρίς πλαστικά". Ακόμα στα πλαίσια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων που υποστηρίζεται από το ΚΠΕ Βάμου, με τίτλο  " Μεσόγειος: Η θάλασσα που μοιραζόμαστε".

                        

Τις προηγούμενες μέρες γνωρίσαμε τι σημαίνει Μουσείο και μάθαμε κάποιους κανόνες στους οποίους πρέπει να υπακούμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας.

Στόχοι της επίσκεψης μας ήταν τα παιδιά , 

  • να εξοικειωθούν με το χώρο και τα εκθέματα του μουσείου
  • Να έρθουν σε επαφή με τη θάλασσα και το οικοσύστημά της
  • να συνδυαστεί η μάθηση στο μουσείο με τη διδασκαλία στη τάξη
Τα παιδιά παρακολούθησαν το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα " Ο μαγικός θαλάσσιος κόσμος", από την εξαιρετική μουσειοπαιδαγωγό του μουσείου.


Το πρωί συγκεντρωθήκαμε στο σχολείο, φορέσαμε τις κάρτες με τα ονόματά μας, πήραμε τις τσάντες μας και με πολύ προσοχή και τάξη πήγαμε στο λεωφορείο.
Είχαμε έκπληξη αφού ήρθαν δύο τροχονόμοι για να βοηθήσουν να είμαστε ασφαλείς.





Φτάνοντας έξω από το μουσείο παρατηρήσαμε τα εκθέματα έξω από το μουσείο και προσπαθήσαμε να διαβάσουμε τη πινακίδα του Μουσείου.

Μπαίνοντας καθίσαμε στα όμορφα μαξιλαράκια, περιμέναμε τη μουσειοπαιδαγωγό και παρατηρούσαμε τα εκθέματα που ήταν στην πρώτη αίθουσα.
Εδώ έγινε η πρώτη γνωριμία με το χώρο και και κάποιες συλλογές του μουσείου.
Εντυπωσιαστήκαμε από το άγαλμα θεού Ποσειδώνα και μέρη του καραβιού.



Στη συνέχεια αφήσαμε τις τσάντες μας και πήγαμε στο χώρο που μας έγινε η παρουσίαση του θέματος που έγινε μέσα από συζήτηση και διάλογο.

Στη συνέχεια τα παιδιά βρήκαμε καρτέλες με ζώα της θάλασσας, τις αναγνωρίσαμε και τις παρουσιάσαμε. Όλοι παρατηρήσαμε, συγκρίναμε, φανταστήκαμε και εντυπωσιαστήκαμε.  Λύσαμε αινίγματα με μεγάλη επιτυχία.



Παρουσιάστηκαν ακόμα οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα ζώα της θάλασσας και προβληματιστήκαμε πολύ!!!



Φάγαμε το πρωινό μας στον όμορφο χώρο έξω από το μουσείο με μεγάλη προσοχή.
Επιστρέφοντας αναστοχαστήκαμε την εμπειρία μας
Ζωγραφίσαμε στη συνέχεια στο σχολείο μας τις ζωγραφιές που μας έδωσαν από το μουσείο προσπαθώντας να χρησιμοποιήσομε τα σωστά χρώματα συμβουλευόμενοι το διαδραστικό μας πίνακα.