Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Μια δράση στη παραλία!

Η δράση αυτή έγινε στα πλαίσια του 2ου Θεματικού Κύκλου των εργαστηρίων Δεξιοτήτων με θεματική ενότητα " Φροντίζω το περιβάλλον" και τίτλο "Θάλα-SoS-α χωρίς πλαστικά" και του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων που υποστηρίζεται από το ΚΠΕ Βάμου, με τίτλο  " Μεσόγειος: Η θάλασσα που μοιραζόμαστε".

Στόχοι μας στα πλαίσια αυτών των προγραμμάτων είναι:

Η γνωριμία των μαθητών με τη θαλάσσια ζωή και την βιοποικιλότητα της, η αναγνώρισης της οικολογικής αξίας της θάλασσας κι ιδιαίτερα της Μεσογείου, η ευαισθητοποίησή τους για τα προβλήματα της θαλάσσιας ζωής κι η ενεργοποίησή τους για την αντιμετώπισή τους.


Προετοιμασία

Τις προηγούμενες μέρες μάθαμε να ξεχωρίζουμε το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα κάποια αντικείμενα που υπάρχουν στη τάξη μας. Πλαστικά, Χάρτινα, Μεταλλικά και Ξύλινα.


Πηγαίνοντας στην παραλία που βρίσκεται  δίπλα στο κολυμβητήριο Χανίων, παρατηρήσαμε τη θάλασσα, το χρώμα της, τα βράχια και τα φύκια που έχουν φυτρώσει πάνω σε αυτά. 



Όταν φτάσαμε εκεί χωριστήκαμε σε 6 ομάδες και κάθε ομάδα είχε έναν ενήλικα για αρχηγό και γραμματέα. Ευτυχώς είχαν έρθει 5 μαμάδες και οι 3 εκπαιδευτικοί του σχολείου μας για να μας βοηθήσουν.


Έρευνα
Εμείς οι μικροί ερευνητές ήμασταν έτοιμοι για δράση! Διαβάζαμε τις ερωτήσεις ερευνούσαμε και απαντούσαμε η γραμματέας μας κατέγραφε τις απαντήσεις μας.



Αυτά είναι τα φύλλα καταγραφής της έρευνας που κάναμε.





Απόφαση για δράση!

Αποφασίσαμε ομόφωνα παιδιά και ενήλικες να φτιάξουμε ένα παγκάκι με βότσαλα για να κάθονται  οι επισκέπτες της παραλίας .


Να μαζέψουμε άμμο,  βότσαλα και ξύλα από την παραλία για να δημιουργήσουμε κατασκευές στο σχολείο μας για να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο κόσμο.




Μια αφίσα για να παροτρύνομε το κόσμο να κρατάνε καθαρή τη παραλία.


Τέλος καθίσαμε για να δοκιμάσουμε το παγκάκι και κρεμάσαμε την αφίσα σε ένα σημείο δίπλα στη παραλία στο οποίο η αφίσα μας θα είναι προστατευμένη από τη βροχή.