Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

28η Οκτωβρίου



ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Μέσα από πλούσιο αρχειακό και ιστορικό υλικό τα παιδιά γνώρισαν τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940, το ηρωικό «ΟΧΙ»

 της  Ελλάδας στην Ιταλία. Μελετήσαμε εφημερίδες και βιβλία που υπήρχαν στη γωνιά που είχαμε αφιερώσει στην επέτειο.

Το παρακάτω video μας βοήθησε πολύ να  καταλάβουμε το δίλημμα του " ΟΧΙ" και τη σημασία του αγώνα όσο άνισος και αν φαίνεται, αλλά και την αξία της ΕΙΡΗΝΗΣ.

28η Οκτωβρίου 1940 Ένα αληθινό " Παραμύθι" της Γιώτας Σταύρου.




 ΕΙΡΗΝΗ

Εκτιμήσαμε πόσο σημαντική είναι η Ειρήνη που σήμερα απολαμβάνουμε και βρήκαμε λέξεις που τη θυμίζουν. Στη συνέχεια βρήκαμε λέξεις που θυμίζουν πόλεμο. Ακόμα διαβάσαμε την αφίσα της Ειρήνης. 


ΣΗΜΑΙΑ

Μάθαμε τη σημειολογία της Ελληνικής σημαίας και μάθαμε να τη ξεχωρίζουμε από όλες της άλλες. Δημιουργήσαμε ελληνικές σημαίες με τις τεχνικές του στενσιλ και της χαρτοκοπτικής.


Σε συνέχεια της θεματικής μας για τον εορτασμό της 28 ης Οκτωβρίου ,ζωγραφίσαμε με τα κατάλληλα χρώματα μόνο τις εικόνες που έχουν σχέση με τη θεματική μας. Με τον τρόπο αυτό εξασκήσαμε τις γνωστικές αλλά και τις καλλιτεχνικές μας δεξιότητες και ικανότητες!


Προσπαθήσαμε αρχικά στο διαδραστικό σε ομάδες και στη συνέχεια σε ατομικό φύλλο εργασίας να ανακαλύψουμε όμοιες λέξεις σχετικές με την 28η Οκτωβρίου.

Τη παραμονή της 28ης κάναμε τη μικρή μας γιορτή! Πραγματικά περάσαμε πολύ ξεχωριστά και όμορφα.

Μαζευτήκαμε στην αίθουσα διδασκαλία που την είχαμε διακοσμήσει. 

Τραγουδήσαμε το τραγούδι της Σοφίας Βέμπο " Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του"  και αμέσως μετά είπαμε τα ποιήματά μας κρατώντας το μικρόφωνό μας. Είμασταν μόνοι μας με τις δασκάλες μας γι' αυτό δεν διστάσαμε να πούμε τα ποιήματα μας.


Ψάλλαμε με υπερηφάνεια και σοβαρότητα τον Εθνικό μας Ύμνο.



Πήγαμε στο γυμναστήριο και κάναμε μια ακόμα πρόβα για την παρέλαση.


Τώρα βγήκαμε στην αυλή του σχολικού μας συγκροτήματος και παρελάσαμε με υπερηφάνεια, είχαν έρθει και οι γονείς μας και μας καμάρωσαν. Σημαντικό ήταν πόσο όμορφα, αδιαμαρτύρητα και με τάξη ο πρώτος έδινε τη σημαία στον επόμενο. Όλοι γίναμε σημαιοφόροι!!!!


Τέλος σταματήσαμε μπροστά από τη πόρτα του νηπιαγωγείου και τραγουδήσαμε μπροστά στους γονείς μας το τραγούδι 'Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του".


Ακούστε που τραγουδάμε ένα τμήμα από το τραγούδι

Τραγουδάμε "Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του"