Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

"Μάθε με ασφάλεια να κυκλοφορείς και εσύ μπορείς "

 Στα πλαίσια του τελευταίου_ για τη σχολική χρονιά 2022-23 _ εργαστηρίου δεξιοτήτων , με τίτλο: "Μάθε με ασφάλεια να κυκλοφορείς και εσύ μπορείς " , μαζευτήκαμε στην παρεούλα με τα παιδιά και μέσω συζήτησης ανιχνεύσαμε την προϋπάρχουσα γνώσης τους σχετικά με το θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής . Με τη βοήθεια των παιδιών τα καταγράψαμε και σκεφτήκαμε να τα ζωγραφίσουμε , ώστε να μπορούν να το διαβάσουν και τα παιδιά που δυσκολεύονται λιγάκι στην ανάγνωση. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός μικρού πίνακα.


Στη συνέχεια η γνώση μας εμπλουτίζουν καθώς σκεφτήκαμε ότι τα μεταφορικά μέσα δεν κυκλοφορούν μόνο στο δρόμο αλλά και στον αέρα και στο νερό. Αφού δείξαμε στα παιδιά το αντίστοιχο εποπτικό υλικό ,συζητήσαμε μαζί τους για το αν τα γνωρίζουν ,ποια έχουν δει από κοντά και με ποια έχουν κυκλοφορήσει-μεταφερθεί και τα χωρίσαμε στις αντίστοιχες ομάδες.

Στο τέλος του 1ου εργαστηρίου αυτού του κύκλου ,δώσαμε στα παιδιά να χρωματίσουν ενα φύλλο εργασίας ,χρησιμοποιώντας τρία   διαφορετικα χρώματα ,ένα για το κάθε είδος μεταφορικού μέσου (στεριάς,θάλασσας η αέρα). Σκοπος μας ,η εμπέδωση των προηγούμενων δραστηριοτήτων. Ακολουθούν ενδεικτικά κάποια φύλλα εργασίας των παιδιών.


Εργαστήριο 2

Φέραμε στην παρεούλα συμπλήρωμα εποπτικού υλικού ,το σχολιάσαμε και το συζητήσαμε με τα παιδιά . Ακούσαμε το τραγούδι με τίτλο : " Προσοχή - προσοχή " και στη συνέχεια παίξαμε παντομίμα με τους στίχους του .



Έπειτα ,μοιράσαμε ένα φύλλο εργασίας ,που ανήκει στον τομέα των μαθηματικών και παράλληλα ακούσαμε το παιδικό τραγούδι με τίτλο : " Το τραγούδι του ΚΟΚ " ,το οποίο δημιουργήθηκε από το νηπιαγωγείο της Νεάπολης .Τους άρεσε πολύ σαν άκουσμα!







Εργαστήριο 3 

Παρακολουθήσαμε βιντεάκι με τίτλο : " Μαθαίνω τις πινακίδες οδικής κυκλοφορίας " .

Ήταν ένας τρόπος να γνωριστούν με τον ΚΟΚ και να συνεχίσουμε μαζί τους να γνωρίζουμε και το υπόλοιπο εποπτικό υλικό . Παίξαμε ανά δυάδες το παιχνίδι : Σήματα της τροχαίας - Μπίνγκο !


Ένα ακόμη φύλλο εργασίας για τη συνέχεια ,στο οποίο καλούνται να αποτυπώσουν το σήμα κυκλοφορίας της επιλογής τους ανάλογα το σχήμα του κάθε σήματος . Τα κατάφεραν περίφημα ! 


Εργαστήρι 4 


Συγκεντρωθήκαμε στην παρεούλα με το εποπτικό μας υλικό και αφού θυμηθήκαμε τι σημαίνει κάθε σήμα ,χωρίσαμε τις ταμπέλες σε κατηγορίες ανάλογα με το σχήμα τους .



Εργαστήρι 5 


Μιλήσαμε με τα παιδιά για το ΣΤΑΜΑΤΗ και τον ΓΡΗΓΟΡΗ και στη συνέχεια το γράψαμε με όποιον τρόπο μπορούσε ο καθένας μας .


Τελειώνοντας ,πήγαμε στο γυμναστήριο και παίξαμε το παιχνίδι : ΣΤΑΜΑΤΩ ,ΠΕΡΙΜΕΝΩ , ΠΡΟΧΩΡΩ . Αναλάβαμε όλοι εναλλάξ το ρόλο του φαναριού η/και του πεζού ! Τα παιδιά το ευχαριστήθηκαν και το κρατήσαμε να το παίξουμε και άλλη μέρα! 




Εργαστήρι 6 
Παρακολουθήσαμε την αφήγηση του παραμυθιού : " Καλώς τον κύριο ΚΟΚ " .
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ (ΗΛΙΚΙΑ 3+) ΠΑΡΑΜΥΘΙ ''ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΟΚ''


Σχολιασαμε τι μας άρεσε ,τι όχι και προτείναμε διάφορες αλλαγές στην εξέλιξη της ιστορίας .
Κάποια στιγμή ,αναφερθήκαμε στο περιβάλλον με αποτέλεσμα να συμπληρώσουμε φύλλο εργασίας ,αντιστοιχώντας το κάθε μεταφορικό μέσο στο σωστό του περιβάλλον .Τα παιδιά δεν φάνηκε να δυσκολεύονται καθόλου !




Κάθε παιδί διάλεξε τι του άρεσε από όλο τον κύκλο της κυκλοφοριακής αγωγής και το ζωγράφισε .Το μετατρέψαμε σε φιγούρα ,τα ενώσαμε και φτιάξαμε μια ωραία αυτοσχέδια ιστορία .




Ολοκληρώσαμε τα εργαστήρια μας ,διαλέγοντας μαζί με τα παιδιά το εξώφυλλο που θα θέλαμε για το " βιβλιαράκι " που δημιουργήθηκε με τις εργασίες των παιδιών ! Καλό δρόμο και πάντα προσοχή!