Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

2η επίσκεψη μάθησης, διδασκαλίας και κατάρτισης στη Γιάλοβα της Τουρκίας.


 

H δεύτερη συνάντηση με τους εταίρους μας κατά την υλοποίηση του προγράμματος erasmus + " I am really proud of my country" ήταν στη Γιάλοβα, μια όμορφη παραθαλάσια τουριστική πόλη, που βρίσκεται απέναντι από την Κωνσταντινούπολη στην Ασιατική πλευρά της Τουρκίας.
Εδώ μπορείτε να δείτε ένα video με χαρακτηριστικές στιγμές από αυτή την εμπειρία.





Το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε τροποποιημένο λίγο ως προς το χρόνο  ήταν:




Συζητήσαμε την μέχρι τώρα πορεία του project, αναστοχαστήκαμε και αξιολογήσαμε την πορεία του.   Ακόμα θέσαμε νέους στόχους και χρονοδιαγράμματα και αποφασίσαμε δράσεις και δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν το επόμενο τρίμηνο.Τέλος συζητήσαμε για διάφορα θέματα που αφορούν το πρόγραμμα. Οι συζητήσεις, οι προγραμματισμοί, οι αναστοχασμοί και οι αξιολογήσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες στις συναντήσεις μας.


 Η παρακολούθηση μαθημάτων σε δύο διαφορετικά νηπιαγωγεία ένα ιδιωτικό και ένα δημόσιο, μαζί με τις συζητήσεις και συγκρίσεις που κάναμε μας βοήθησε να καταλάβουμε το εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας, τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν.


Ακόμα έγινε επίσκεψη στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια “DOGA”, τα οποία φιλοξενούν 750 μαθητές όλων των βαθμίδων και προσφέρουν εξαιρετικά πολλές, σύγχρονες και ποιοτικές παροχές στους μαθητές τους.


Το πρόγραμμα περιελάμβανε ξεναγήσεις από ειδικούς  στο περιβαλλοντικό πάρκο της Γιάλοβα, στο εξοχικό του Κεμάλ Ατατούρκ, στο μουσείο χαρτιού. Επισκεφτήκαμε ακόμα  ιαματικές πηγές της περιοχής, ενώ  συμμετείχαμε σε εργαστήρια ζωγραφικής με την τεχνική marble paint.



Επιστρέφοντας ενημερώθηκαν εκπαιδευτικοί και παιδιά του 
26ου νηπιαγωγείου . Σύγκριναν βιβλίο που υπάρχει στο σχολείο μας με αυτό που διάβασε η νηπιαγωγός στους μαθητές της στην Τουρκία.


 Διάβασαν με τη βοήθεια εικόνων, έκαναν προβλέψεις, έβγαλαν συμπεράσματα, από βιβλίο περιβαλλοντικού περιεχομένου που φέραμε από τη Τουρκία. Είδαν ότι τα παιδιά της Τουρκίας μπορεί να μένουν σε διαφορετικό περιβάλλον όμως έχουν κοινές ανησυχίες με αυτά.



Στη συνέχεια ενημερώθηκαν παιδιά και εκπαιδευτικοί των συστεγαζόμενων στο σχολικό μας συγκρότημα νηπιαγωγείων






  Στη διάρκεια της ενημέρωσης παιδιά και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν video και φωτογραφίες, μελέτησαν βιβλία,

 έντυπα και  χάρτες από τη περιοχή,  χόρεψαν τη

 παραδοσιακή μουσική   και γεύτηκαν λιχουδιές

 από τη Γιάλοβα. 


Ακόμα έγινε δημοσίευση στη τοπική εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα"

http://www.haniotika-nea.gr/to-26o-nipiagogio-chanion-sti-gialova-tis-tourkias/

Τέλος εμπλουτίστηκε η γωνιά του Erasmus+.