Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

Σταφύλι - Κρασί

Η πρώτη θεματική που προσεγγίσαμε είναι η θεματική
" Σταφύλι -Κρασί", επειδή επιτρέπει τις ομαδικές δραστηριότητες, προσφέρει χαρά και προσέγγιση της γνώσης με ποικίλους τρόπους και από διάφορες γνωστικές περιοχές. Ακόμα βοηθά τους γονείς να έχουν μια πρώτη γνωριμία με τον τρόπο που προσεγγίζουμε τη γνώση, αφού η θεματική τελειώνει με μια παρουσίαση στους γονείς. Αρχικά γευτήκαμε διάφορα είδη σταφυλιών, και αντιληφθήκαμε τις γευστικές και μορφολογικές διαφορές που έχουν. Γλυκό Σταφίδα

Τα παιδιά σε 3 ομάδες ξεχώρισαν τις καλές ρόγες από τις χαλασμένες και από τα τσάμπουρα.


Στη συνέχεια έπλυναν τις ρόγες.
Κάθε ομάδα γέμισε 3 ποτήρια με ρόγες και 1 με ζάχαρη.
Τα υλικά μπήκαν στη κατσαρόλα.Τη διαδικασία του ψησίματος ανέλαβαν οι νηπιαγωγοί μαζί με τις κυρίες Γεωργία  και Ερασμία που πάντα μας βοηθούν.Εμείς δοκιμάσαμε το γλυκό με φρέσκο ψωμί. 

Πολύ Νόστιμο!!!!!!!!!!!!!!!!!
Φτιάχνουμε Κρασί

Αφού τα παιδιά έφαγαν σταφύλι, τοποθέτησαν τα σταφύλια στη λεκάνη και με τα χέρια τους αφού ξεχώρισαν τα τσάμπουρα, έβγαλαν τον μούστο. Ο μούστος τοποθετήθηκε σε δύο όμοια βαρέλια και μπήκαν οι ταμπέλες, με τη βοήθεια πίνακα αναφοράς που υπάρχει για τη θεματική. Το κρασί χρειάζεται χρόνο για να γίνει και τα παιδιά μαζί με το φίλο τους τον Ξενοφώντα, τακτικά θα παρακολουθούν τη ζύμωση που είναι ορατή στα διάφανα μπουκάλια "Βαρέλια".

Παρουσίαση στους γονείς

Το μεσημέρι μετά το τέλος του μαθήματος ήρθαν οι γονείς και παρακολούθησαν με μεγάλη χαρά και ενδιαφέρον την δραματοποίηση του αρχαίου μύθου " Ο Θεός Διόνυσος και οι Τυρρινοί πειρατές". Τα παιδιά στη συνέχεια τραγούδησαν το παραδοσιάκό τραγούδι " Μπαίνω μες τ'αμπέλι σα νοικοκυρά............".
Είπαν το τετράστιχο " Κρασί σε πίνω για καλό μα εσύ κακό μου κάνεις, από το δρόμο βγάζεις με και σε γκρεμό με βάνεις."
Έθεσαν και το αίνιγμα στους γονείς "όμορφος παππούς, έχει έξυπνο παιδί μα τρελό εγγόνι". Τέλος τα παιδιά μαζί με τους γονείς και άλλους συγγενείς γεύτηκαν τις μικρές φετούλες με σταφίδα γλυκό που είχαν λίγο πριν την συνάντηση μόνα τους ετοιμάσει.

Και του χρόνου να είμαστε καλά!!!!!!!!!!!!!!

Ατομικές εργασίες που πλαισίωσαν τη θεματική.