Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Απόκριες γιορτή χαράς !!!!!!!!!!!!!

 

Οι Απόκριες έρχονται, μια γιορτή γέλιου και χαράς!!



Προσεγγίσαμε τη θεματική "Απόκριες", τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, την ιστορία τους.

Παρακολουθήσαμε διάφορα καρναβάλια και φτιάξαμε το δικό μας καρνάβαλο με χαρτόκουτες που πήραμε από το κυλικείο και περισσεύματα χαρτιών από άλλες κατασκευές!



Στα πλαίσια του προγράμματος etwinning "My Earth. I care, you care, we care,   το 26ο Νηπιαγωγείο Χανίων, συμμετείχε με χαρά την Τρίτη 01 Μαρτίου 2022, σε δράση του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ)Βάμου με θέμα:  «Απόκριες με Επαναχρησιμοποίηση»

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από προηγούμενη ανάρτηση μας. https://26nipchanion.blogspot.com/2022/03/2022.html



Συνεχίσαμε τη θεματική "Απόκριες" μαθαίνοντας την ιστορία του Αρλεκίνου μέσα από ένα βίντεο.

Αφού τη συζητήσαμε και μιλήσαμε για διάφορους σχετικούς πίνακες, κατασκευάσαμε τον δικό μας Αρλεκίνο. Μιας και ήταν τα γενέθλια του συμμαθητή μας Π. εκείνη τη μέρα, ζωγραφίσαμε το δικό του περίγραμμα, κόψαμε ρόμβους, κολλήσαμε, βάψαμε με πινέλα, με δαχτυλομπογιές και έτοιμος ο Αρλεκίνος μας!!!


Στη συνέχεια χρωματίσαμε ατομικά και μικρούς Αρλεκίνους σύμφωνα με τα χρώματα που μας έδιναν οι αριθμοί.






Πάρτυ και ατομικό κέρασμα και χυμό από τον Π. ! Για τα γενέθλια του, του ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένα ! Καλή πρόοδο!



Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει... τι κάνουμε όμως εκείνη τη μέρα και τι σημαίνει; Ώρα για βίντεο και συζήτηση!

Μάθαμε λέξεις όπως "νηστεία" και "Σαρακοστή" και κουβεντιάσαμε για τα νηστίσιμα φαγητά μέσα από την παρατήρηση του γνωστού πίνακα "Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας", του Σπύρου Βασιλείου.

Φυσικά φτιάξαμε τους δικούς μας χαρταετούς τους οποίους στολίσαμε πολύχρωμα. Στην παρεούλα τούς παρουσιάσαμε στους φίλους μας αναφέροντας τα χρώματα της ουράς που διάλεξε ο καθένας μας αλλά και τον αριθμό τους. Είναι όλοι τους υπέροχοι και μοναδικοί!



Τη μέρα που μιλούσαμε για τα σαρακοτσιανά φαγητά η μαμά της Κατ Κ. μάς έστειλε κέρασμα από τη δουλειά της μαλακά κουλούρια για το πρωινό μας, τόσο για τα παιδιά όσο και για τις κυρίες! Η Κατερίνα μας τα μοίρασε και ήταν πεντανόστιμα! Ευχαριστούμε πολύ!










Τη Τσικνοπέμπτη παίξαμε το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού,  σε ζευγάρια λύνοντας αινίγματα και καταφέραμε να συμπληρώσουμε ομαδικά το παζλ με το κλόουν.


Στη συνέχεια φτιάξαμε το παζλ ατομικά με περισσότερα ή λιγότερα κομμάτια ανάλογα με τις δυνατότητές μας.


Όμως φτιάξαμε και μάσκες που έμοιαζαν με αυτές που φοράνε στο καρναβάλι της Βενετίας. Χρησιμοποιήσαμε τη τεχνική marble Art. 






Το μεσημέρι δε μας γνώρισαν οι γονείς μας!!


Το αποκριάτικο πάρτυ μας έφτασε!!! Ώρα για παιχνίδι, χορό και φαγητό 🙂. Για να ζεσταθούμε, η μέρα μας ξεκίνησε με ένα κινητικό παιχνίδι αντανακλαστικών, όπου σύμφωνα με τις αποκριάτικες εικόνες που εμφανίζονταν στην οθόνη εκτελούσαμε συγκεκριμένες κινήσεις.



Συνεχίσαμε με ένα παιχνίδι συναρμολόγησης! Ο κλόουν μας είχε αποσυναρμολογηθεί και χρειαζόταν τη βοήθειά μας. Δεν ήταν όμως απλά τα πράγματα, γιατί τα κομμάτια του τα κερδίζαμε εφόσον ολοκληρώναμε σε ζευγάρια συγκεκριμένες δοκιμασίες και βρίσκαμε αντικείμενα μέσα στην τάξη που είχαν το ίδιο χρώμα με το κομμάτι που κερδίζαμε. Φυσικά και τα καταφέραμε περίφημα!!! Ορίστε και ο κλόουν της τάξης μας!





Ώρα για πρωινό! Πατατάκια, γαριδάκια, ποπ κορν, τσουρεκάκια, σοκολάτες, ζελεδάκια...και τι δεν φέραμε! Ήταν η μέρα των σκουπιδοτροφων!!

 



Ώρα για χορό και σερπαντίνες!!! Τρελαθήκαμε από τη χαρά μας 😆😆😆 Παίξαμε, γελάσαμε, γεμίσαμε σερπαντίνες ο ένας τον άλλο!

Φυσικά στο τέλος της μέρας, αφήσαμε την τάξη μας πεντακάθαρη!


Κάναμε και παρέλαση και πολλή φασαρία στην αυλή του σχολικού μας συγκροτήματος! Ακόμα μια μεγάλη έκπληξη στους γονείς μας το μεσημέρι!!!




Θαυμάστε τις υπέροχες στολές μας!!! 🥰