Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

25η Μαρτίου

25η Μαρτίου 1821

Πόσο σημαντική ημερομηνία για την Ελλάδα μας! Μάθαμε και κάναμε πολλά στην τάξη μας για να τιμήσουμε αυτή τη μέρα.
Καταρχάς συζητήσαμε για το τι γιορτάζουμε εκείνη τη μέρα και παρακολουθήσαμε ένα ενημερωτικό βίντεο.
Παρατηρήσαμε από ποιους αριθμούς αποτελείται το 1821, τους κυκλώσαμε σε αντίστοιχη εργασία και κατόπιν κατασκευάσαμε μια ομαδική εργασία με ανακυκλώσιμα υλικά. Δημιουργήθηκε έτσι η θεματική γωνιά μας!






Μιλήσαμε για τους ήρωες και τις ηρωίδες της εποχής εκείνης, για το σημαντικό έργο τους, το θάρρος και την τόλμη τους! Διαλέξαμε τον αγαπημένο μας και τον ζωγραφίσαμε.


Φυσικά οι τσολιάδες είχαν την τιμητική τους! Παρατηρήσαμε τι φοράνε, αναφέραμε πώς ονομάζονται αυτά που φοράνε, ποιος ο συμβολισμός τους και παρακολουθήσαμε πώς αλλάζουν φρουρά έξω από τη Βουλή της Αθήνας. Μας έκανε εντύπωση ο βηματισμός τους, οπότε μεταμορφώθηκαμε και εμείς σε τσολιάδες και προσπαθήσαμε να περπατήσουμε σαν και αυτούς! Δύσκολο...και χάσαμε πολλές φορές την ισορροπία μας, δεν τα παρατήσαμε όμως! Στη συνέχεια... κόψαμε, κολλήσαμε, γράψαμε και φτιάξαμε τσαρούχια-καπελα!




Διαβάσαμε το βιβλίο Τα Ελληνάκια της Ευγενίας Φακίνου. Μιλήσαμε για τη ζωή των Ελλήνων την εποχή που ζουν οι ήρωες του βιβλίου. Έτσι καταλάβαμε τις αιτίες που τους οδήγησαν στην επανάσταση του 1821. Ζωντανέψαμε το παγώνι της ιστορίας σχεδιάζοντας τα χέρια μας.




Τη μέρα της γιορτής μας χορέψαμε και τραγουδήσαμε "Τα κλεφτόπουλα", τιμήσαμε τους τσολιάδες στέκοντας ακίνητοι (μερικοί φίλοι μας προσπαθούσαν να μας κάνουν να γελάσουμε αλλά εμείς δεν λυγίσαμε!), σηκωθήκαμε όρθιοι κρατώντας σημαίες και τραγουδήσαμε τον εθνικό μας ύμνο και, τέλος, κάναμε παρέλαση στην αυλή του συγκροτήματος! Και του χρόνου! Χρόνια Πολλά Ελλάδα!!!