Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

«Αλλάξτε συμπεριφορές…ΑνακυκλωS.O.S.τε!»


Εργαστήρια δεξιοτήτων - θεματική "Φροντίζω το Περιβάλλον" 

 Υποθεματική: Οικολογία - Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά,   

Τίτλος: «Αλλάξτε συμπεριφορές…ΑνακυκλωS.O.S.τε!»

·        Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες  Να αναγνωρίσουν τι είδους σκουπίδια παράγουμε, τα υλικά από τα οποία φτιάχνονται και τον κύκλο ζωής τους

· Να κατακτήσουν την διαδικασία της ανακύκλωσης, να μάθουν να επαναχρησιμοποιούν άχρηστα υλικά με δημιουργικό τρόπο.

·  Nα αναστοχαστούν ως προς την προσωπική τους ευθύνη και να υιοθετήσουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που συμβάλλουν θετικά στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στην καθημερινή ζωή.

·   Να ευαισθητοποιηθούν και να εκφράσουν συναισθήματα για τα ζώα της θάλασσας αναπτύσσοντας την ενσυναίσθηση.


https://read.bookcreator.com/erld9Yke9GQFWgXFFlxAGnXYXqf1/bdQSDhwRT3i771qxfl9dpg

        Παρατηρούμε σε ομάδες και καταγράφουμε σε ειδικά διαμορφωμένη εσχάρα παρατήρησης τα σκουπίδια της τάξης μας και τελειώνοντας στην ολομέλεια κάθε ομάδα παρουσίασε τα ευρήματά της.

     



v  «Ανακύκλωση» Τι είναι η ανακύκλωση; 

     Τα παιδιά κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση και διαπιστώσαμε ότι οι γνώσεις τους ήταν περιορισμένες. Συμβουλευτήκαμε την ηλεκτρονική μας εγκυκλοπαίδεια, βιβλία και ιστοσελίδες.




   Μάθαμε πως λειτουργεί ο μπλε κάδος; Τι άλλο μπορούμε να ανακυκλώσουμε; Δημιουργία ομάδων ανάλογα με το υλικό των αντικειμένων προς ανακύκλωση. Οι ομάδες εμπλέκονται σε ερευνητικές διαδικασίες και παρουσιάζουν στους υπόλοιπους τα αποτελέσματα των ερευνών τους. 

      Στείλαμε γράμμα που υπαγόρευσαν τα παιδιά στην εκπαιδευτικό προς στους γονείς. Ζητήσαμε άχρηστα αντικείμενα προς ανακύκλωση.


Τα παιδιά έφεραν πολλά άχρηστα αντικείμενα και τους έδωσαν ζωή και φωνή. 


Δημιουργία παραμυθιού


      Με τις σκουπιδοκούκλες ( πλαστικές, γυάλινες, χάρτινες, αλουμινένιες) και τις παραμυθοκάρτες μας τα παιδιά έφτιαξαν ένα παραμύθι με τίτλο " Τα σκουπίδια νικούν το Ποσειδώνα". Η πλοκή του παραμυθιού μας βοήθησε τα παιδιά να κατανοήσουν τα οφέλη των υλικών αυτών αλλά και τους κινδύνους που δημιουργούν και απειλούν το περιβάλλον μας. Η εργασία ξεκίνησε στην ολομέλεια και συνεχίστηκε σε ομάδες. Τελείωσε με τη σύνθεση στην ολομέλεια ξανά. 



       

      Το παραμύθι σε ηλεκτρονική μορφή.

 https://read.bookcreator.com/erld9Yke9GQFWgXFFlxAGnXYXqf1/bdQSDhwRT3i771qxfl9dpg


      Επίσκεψη στη παιδική δανειστική βιβλιοθήκη και δανεισμός του βιβλίου " Μια θάλασσα πλαστικά". Το βιβλίο το επεξεργαστήκαμε και μας έδωσε την ιδέα για το παραμύθι που δημιουργήσαμε.



Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη Δήμου Χανίων                                                                                                                                                  Η ΔΕΔΙΣΑ το σχολείο μας

     Ενημέρωση από το κ. Βαρδάκη υπάλληλο της ΔΕΔΙΣΑ Χανίων σχετικά με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Μια διαδραστική ενδιαφέρουσα δράση.




Ε    Εμείς με χαρά του δείξαμε το ηλεκτρονικό μας βιβλίο και του προσφέραμε μία κάρτα.

       



      Τα σκουπίδια πια τα πετάμε στο σωστό κάδο.


Ανακύκλωση χαρτιού στο νηπιαγωγείο μας!


Τα Χριστούγεννα δημιουργήσαμε πολλές κατασκευές και στολίδια για το δέντρο μας από άχρηστα υλικά όπως φαίνεται στη τότε ανάρτησή μας.
https://26nipchanion.blogspot.com/2024/01/blog-post.html


Την ελεύθερη ώρα δημιουργήσαμε, δημιουργήσαμε, δημιουργήσαμε!!!!