Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

3η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1992, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δίνοντάς μας την ευκαιρία κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει την υποχρέωση διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, βασιζόμενοι στις  αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης.

Στα πλαίσια του 2ου κύκλου Δεξιοτήτων με τίτλο " Τι και αν είμαστε παιδιά, έχουμε όλοι δικαιώματα", η κ. Ευσταθίου Κατερίνα, μητέρα συμμαθητή μας, που είναι παιδαγωγός στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία ήρθε σήμερα στο Νηπιαγωγείο μας και μας βοήθησε να κατανοήσουμε ότι όλοι είμαστε ίδιοι, διαφορετικοί, μοναδικοί.




Πριν τη συνάντηση εμείς είχαμε παρακολουθήσει σε μορφή video το παραμύθι " Η Αργυρώ γελάει" και μιλήσαμε για τις ομοιότητες που έχουμε με την Αργυρώ.


Ακόμα είχαμε προσπαθήσει με κλειστά μάτια να μαντέψουμε τι αντικείμενα πιάνουμε στα χέρια μας και μάλιστα να πούμε το όνομά τους στα Αγγλικά.


Όταν ήρθε η κ. Κατερίνα μας έδειξε πολλές πολλές φωτογραφίες από τα παιδιά του κηφαμέα, 

σε διάφορες στιγμές στο σχολείο τους, σε εκδρομές αλλά και στο γήπεδο Χανίων όπου συμμετείχαν σε αγώνες. Εντυπωσιαστήκαμε και κάναμε κάποιες ερωτήσεις!!!


Στη συνέχεια μας διάβασε ένα παραμύθι " Ο Δεινόσαυρος με τα κοντά πόδια" Διακρίναμε τη προσπάθεια του μικρού δεινόσαυρου να μην είναι διαφορετικός και πόσο απλά κατάλαβε πόσο σημαντικός και γενναίος είναι.



Η κυρία Κατερίνα και το κηφαμέα μας επιφύλαξε μια έκπληξη!!!

Μας μοίρασε μια τσαντούλα με όμορφα δώρα. Το φυλλάδιο του συλλόγου               Η ΣΤΟΡΓΗ "Μια Ανοιχτή Αγκαλιά" μας έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή των φίλων μας στο σχολείο τους.


Προσφέραμε και εμείς ένα δώρο δικό μας στα παιδιά του κηφαμέα και στη κ. Κατερίνα για τους ευχαριστήσουμε για αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Στο κλειστό γυμναστήριο του σχολικού μας συγκροτήματος παρακολουθήσαμε αγώνα με μπάλα που είχε κουδουνάκι μέσα και οι παίχτες ( μαθητές από τα 12ο και 18ο  συστεγαζόμενα δημοτικά σχολεία) προσπαθούσαν με κλειστά μάτια να την εντοπίσουν και να την πιάσουν.


Στη συνέχεια εμείς κινηθήκαμε με αναπηρικά αμαξίδια ανάμεσα σε εμπόδια.




Εμείς στη συνέχεια συμπληρώσαμε ατομικό φυλλο εργασία με το τί μπορεί να κάνει η Αργυρώ....