Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Ελεύθερες δραστηριότητες



Μας αρέσουν πολύ οι ελεύθερες δραστηριότητες γιατί διαλέγουμε μόνοι μας τους συμπαίχτες μας και το παιχνίδι που θα παίξουμε. Κάποιες φορές βέβαια η κυρίες μας μας θυμίζουν τους κανόνες που ξεχνάμε και φέρνουν και άλλους φίλους στη παρέα μας.



Μερικές φορές δημιουργούμε μόνοι ή με λίγους φίλους μας κείμενα, ζωγραφιές, κατασκευές.



Βλέποντας αυτές τις φωτογραφίες θα καταλάβετε γιατί ερχόμαστε βρώμικα στο σπίτι! Συγνώμη αλλά μας αρέσει πολύ το παιχνίδι στην αυλή!!!



Στο Νηπιαγωγείο, το παιδί μαθαίνει να παίζει ενώ οι δραστηριότητες εργασίας και παιχνιδιού εναλλάσσονται, σε τέτοιο βαθμό, ώστε δύσκολα διακρίνονται οι πρώτες από τις δεύτερες» Μια από τις καθημερινές ρουτίνες στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου είναι οι Ελεύθερες δραστηριότητες.

 Ο χρόνος των ελεύθερων δραστηριοτήτων ξεκινά αμέσως μετά την προσέλευση των παιδιών και διαρκεί μέχρι τις 9:00 περίπου καθημερινά και ανάλογα πάντα με τις ανάγκες των παιδιών και του προγράμματος είναι χώρος ελεύθερου παιχνιδιού στις γωνιές. Γωνιές είναι τα οργανωμένα σημεία-κέντρα μάθησης (διαφορετικά) που υπάρχουν στο χώρο του νηπιαγωγείου από τις πρώτες μέρες, διαμορφώνονται σταδιακά με νέο υλικό και πάντα με τη βοήθεια και τη συνεργασία των παιδιών, ώστε να είναι συμμέτοχοι τα ίδια στους κανόνες και να γνωρίζουν τον τρόπο παιχνιδιού και τη σημασία του σε κάθε γωνιά. Μολονότι το παιχνίδι αυτό κατευθύνεται από τα ίδια τα παιδιά και δεν επεμβαίνει (εκτός από εξαιρέσεις και όπου χρειάζεται για να το ενισχύσει ή να θέσει όρια) η νηπιαγωγός, είναι μια σημαντική ώρα στη διάρκεια του προγράμματος (η οποία επαναλαμβάνεται για τα παιδιά του ολοήμερου και στα μισά του προγράμματος για δεύτερη φορά- λίγο πριν το μεσημεριανό φαγητό). Ακόμα κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν, να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν αυθόρμητα.