F.N.F. Το έργο είναι εμπνευσμένο από το Εργαστήριο Επαγγελματικής Ανάπτυξης του eTwinning – Media Literary Education στο ECEC (29 Σεπτεμβρίου-1 Οκτωβρίου 2021). Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα Artful Thinking και το 5E Instructional Model. Το 5Es θεωρεί τη μάθηση ως δυναμική και διαδραστική. Τα άτομα επαναπροσδιορίζουν, αναδιοργανώνουν, επεξεργάζονται και αλλάζουν τις αρχικές τους έννοιες μέσω της αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον τους, με άλλα άτομα ή και τα δύο.
Ιδρυτές του project είναι το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων και το Instituto Comprensivo Anzio III Italy και συνεργάτης το 26ο νηπιαγωγείο Χανίων.
Παρουσίαση σχολείων, μαθητών εκπαιδευτικών.
Δημιουργήσαμε ένα video με στιγμές από τη καθημερινή ζωή στο νηπιαγωγείο,
Ηχογραφήσαμε με τη βοήθεια της καθηγήτριας αγγλικών κ. Σίλιας χαιρετισμούς για τους φίλους μας στο Vocaroo (podcasts). Ακούστε τους πατώντας στο παρακάτω σύνδεσμο.
Τους στείλαμε και το σχολείο μας στο χάρτη.1. zeemap
https://www.zeemaps.com/map?group=4634574
Ξέρουμε ότι δεν πρέπει να φαίνεται το πρόσωπό μας και γι αυτό δημιουργήσαμε στο https://app.pixton.com/#/ τον εαυτό μας σε avatar. Τo πρόγραμμα στο τέλος δημιούργησε τη φωτογραφία της τάξης μας!
Στο πρόγραμμα https://colorillo.com/ τα παιδιά όλων των σχολείων ταυτόχρονα και σε συνεργασία δημιούργήσαμε μια ζωγραφιά - logo για το πρόγραμμα! Ήταν εκπληκτικό να είναι ένας από εμάς στον υπολογιστή και η ζωγραφιά να συμπλρώνετε σε διάφορα σημεία. Κάποιες φορές μπερδευόμασταν αλλά το τέλος υπέροχο!!
Ατομικό φύλλο εργασίας μετά τη δημιουργία του logo.
Τώρα οι κυρίες μας είπαν να ψηφίσουμε πως θέλουμε να είναι το logo του έργου μας. Ψηφίσαμε όλα τα παιδιά από όλα τα σχολεία.
Ασχολούμαστε με τα fake News
Το Artful Thinking βοηθά τους δασκάλους να χρησιμοποιούν έργα εικαστικών τεχνών και μουσικής με τρόπους που ενισχύουν τη σκέψη και τη μάθηση των μαθητών στις τέχνες και όχι μόνο. Οι στόχοι αυτού του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους δασκάλους να δημιουργήσουν συνδέσεις μεταξύ των έργων τέχνης και του προγράμματος σπουδών και να βοηθήσουν τους δασκάλους να χρησιμοποιήσουν την τέχνη ως δύναμη για την ανάπτυξη των διαθέσεων σκέψης των μαθητών.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, δείχνουμε στους μαθητές μια ζωγραφική και ακολουθώντας την έντεχνη σκέψη, προάγουμε την περιέργεια και αποσπάμε προηγούμενες γνώσεις, χρησιμοποιώντας ρουτίνες σκέψης «ΔΕΙΤΕ, ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΘΑΥΜΑΣΤΕ».
Παρατηρήστε τη ζωγραφική
Τι βλέπεις?
Τι σκέψεις έχετε;
Τι αναρωτιέστε και θα θέλατε να εξερευνήσετε περαιτέρω;
Εργασία πάνω στο πίνακα του Ken Vrana.
Στη παρεούλα κάθε παιδί (εάν ήθελε) έλεγε τι βλέπει , σε δεύτερο χρόνο τι σκέψεις έχει και στη συνέχεια τι αναρωτιέται ή τι θα ήθελε να μάθει. Έγινε ατομικό φύλλο εργασίας στη συνέχεια και κάθε παιδί φανταζόταν τι ψέμα είχε πει ο ήρωας του πίνακα ζωγραφικής.
Όλες οι ιδέες των παιδιών από τα συνεργατικά σχολεία δημιούργησαν ένα ιδεολογικό χάρτη.
Εξερευνώντας ΜΜΕ και ειδήσεις
Έχουμε πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης και «κατασκοπεύουμε με το μικρό μας μάτι».
Δημιουργήσαμε ένα πόστερ με τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να πάρουμε πληροφορίες.
Εξηγώντας τα Fake News.
Υπήρχε πρόταση να αφηγηθούμε την ιστορία του Chicken Licken
εμείς προτιμήσαμε το video.
και με αυτό οι δασκάλες μας και η κ. Σίλια η καθηγήτρια Αγγλικών προσπάθησαν να μας εισάγουν στα fake news.
Μετά συζητήσαμε και απαντήσαμε τι έκανε τον ήρωα να συμπεριφέρεται έτσι. Έτσι οδηγηθήκαμε στις ψεύτικες ειδήσεις. Οι δασκάλες μας, μας υποστήριξαν για μια βαθύτερη κατανόηση των fake news.
Συμπληρώσαμε ατομικό φύλλο εργασίας και προσπαθήσαμε να μαντέψουμε το κίνητρο του κοτόπουλου.
Τι είναι τα fake news; Με το παρακάτω video πήραμε περισσότερες πληροφορίες.
Ακολουθούν μερικές βασικές ερωτήσεις που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη κάθε φορά που αντιμετωπίζετε ένα κομμάτι μέσων :
Ποιος το έφτιαξε αυτό;
Ποιο είναι το κοινό-στόχος;
Ποιος το πλήρωσε αυτό; Ή, ποιος πληρώνεται αν κάνετε κλικ σε αυτό;
Ποιος μπορεί να ωφεληθεί ή να ζημιωθεί από αυτό το μήνυμα;
Τι μένει έξω από αυτό το μήνυμα που μπορεί να είναι σημαντικό;
Είναι αυτό αξιόπιστο (και τι σας κάνει να το πιστεύετε αυτό);
Δημιουργήθηκε μια κοινή αφίσα για το τι είναι τα fake news και πως τα βρίσκουμε.
Επεξεργασία των Fake News.
Προσεγγίσαμε την έννοια διεξάγοντας πρόσθετες δραστηριότητες.
Ψεύτης βοσκός. https://mywonderstudio.com/documents/260/TheBoyWhoCriedWolf_en.pdf
Με τη βοήθεια της δραματοποίησης κατανοήσαμε την ιστορία.
Ατομικά εκφράσαμε τα συναισθήματά μας και όλοι μαζί γράψαμε ένα άρθρο ειδήσεων σαν χωρικοί προκειμένου να πληροφορήσουμε τους ανθρώπους της περιοχής μας.
Ο ψεύτης βοσκός έγραψε από τη πλευρά του την ιστορία σε ένα μικρό άρθρο...
Είμαστε στεναχωρημένοι και αποτυπώσαμε το συναίσθημά μας επιλέγοντας όλοι μαζί μια εικόνα και εκφράζοντας μια απορία.
Κάναμε μια τηλεδιάσκεψη με τους συνεργάτες μας και βγάλαμε κανόνες σε ένα συνεργατικό padlet.
Διαβάστε πατώντας στον υπερσύνδεσμο, το χρήσιμο βιβλίο " Fake News Fighters - Rules of News" που δημιουργήθηκε από τους κανόνες που όλοι μαζί βγάλαμε!
Αφού μπορούμε να ξεχωρίζουμε τις ψεύτικες ειδήσεις είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε και ένα fake News σε μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Όλα τα σχολεία τοποθετήσαμε τα παραγόμενα μας για αυτή την ενότητα σε μια σελίδα στο wakelet.com
Μία μέρα πριν τη τηλεδιάσκεψη λάβαμε ένα φάκελο με 3d εκτυπώσεις του σύμβολου @, ήταν δώρο από το 11ο νηπιαγωγείο Χανίων. Εμείς τα κολλήσαμε στα καπέλα αποφοίτησης που ετοιμάζαμε για τη γιορτή του σχολείου μας. Στη γιορτή θα ενημερώναμε μαζί με τις κυρίες μας τους γονείς μας για όσα μάθαμε.
Μετά τη συζήτηση με τους φίλους μας τους κάναμε έκπληξη και φορέσαμε τα καπέλα μας!! Τους άρεσαν πολύ!
Αξιολόγηση
Τώρα ήρθε η ώρα να καταλάβουμε και να αξιολογήσουμε τις ικανότητες που αναπτύξαμε κατά την υλοποίηση του προγράμματος. Οι νηπιαγωγοί μας, αξιολόγησαν τις γνώσεις μας.
Δημιουργία μιας ψεύτικης είδησης για να συμπεριληφθεί στη συνεργατική μας εφημερίδα.
Εμείς την δημιουργήσαμε όλοι μαζί στην παρεούλα.
Ακολουθήσαμε όλα τα στοιχεία που έχει μια ψεύτικη είδηση, φανταχτερή, ανώνυμη, με μαγικές ιδιότητες και πονηρούς στόχους. Είμαστε όλοι περήφανοι!
Η εφημερίδα που δημιουργήθηκε είναι στον παρακάτω σύνδεσμο.
Οι συνεργάτες μας από το 11ο νηπιαγωγείο Χανίων και η κ. Μαρία Σκορδύλη μας έστειλαν τα σήματα για να στολίσουμε τα καπέλα αποφοίτησης μας και βραβεία έτοιμα για εκτύπωση! Τώρα μετά την αξιολόγησή μας είμαστε όλοι άξιοι να τα αποκτήσουμε.
Στη τελική γιορτή του σχολείου μας έγινε και ο απολογισμός - ενημέρωση φίλων και γονέων των αποτελεσμάτων του προγράμματος και η απονομή των βραβείων.
https://26nipchanion.blogspot.com/2023/06/blog-post_11.html
Βέβαια είπαμε τι μας άρεσε περισσότερο από το πρόγραμμα ( δδύο αστέρια) και τι θα θέλαμε να έχει το επόμενο ( μία ευχή).
Πήραμε σπίτι μας ένα βιβλίο που περιλάμβανε τις ατομικές εργασίες που κάναμε κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Ακόμα υπήρχαν και αντίγραφα από τις ομαδικές εργασίες μας. Εξώφυλλο είχε το βραβείο που με την αξία μας αποκτήσαμε.
Ευχαριστούμε etwinning!!!
Ευχαριστούμε καλοί μας συνεργάτες!!!