Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Χειμερία Νάρκη

 


Μεγάλο κομμάτι της θεματικής του χειμώνα αποτελεί η Χειμερία Νάρκη...δεν μπορούσαμε λοιπόν να μην ασχοληθούμε και με αυτό 😊 Ξεκινήσαμε με την ανάγνωση του παραμυθιού "Λιγουλάκι Χειμώνας"



Μέσα από το παραμύθι ανακαλύψαμε ότι ο σκαντζόχοιρος τον χειμώνα πέφτει σε χειμερία νάρκη. Συζητήσαμε τους λόγους που το κάνει αυτό και αναρωτηθήκαμε έτσι ποια άλλα ζωάκια πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Τα γνωρίσαμε μέσα από αινίγματα που μας διάβασε η κυρία και μάθαμε διάφορες πληροφορίες για αυτά από διάφορες πηγές και από πληροφορίες που πήραμε από παλαιότερους μαθητές του 26ου νηπιαγωγείου.

https://drive.google.com/file/d/0B4uWlJrYjdC7aHlJVy1pTldGOGs/view?usp=sharing


Τα αναπαραστήσαμε, παίξαμε και γελάσαμε πολύ!



Πήγαμε για αρκούδες!!

Με αφορμή τον ήρωα του παραμυθιού, ετοιμάσαμε αλατοζύμη και φτιάξαμε σκατζοχοιράκια με τα χεράκια μας 😁

Για να τα βάψουμε όμως αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα...δεν είχαμε καφέ τέμπερα! Κάνοντας δοκιμές ανακαλύψαμε ότι ανακατεύοντας κόκκινο και πράσινο βγαίνει καφέ! Ενώ με κίτρινο βγαίνει πορτοκάλι! Τέλεια! Αποκτήσαμε έτσι τα χρώματα που χρειαζόμασταν και τα σκατζοχοιράκια ετοιμάστηκαν.



Στη τάξη μας έχουμε αρκετά ζωάκια, ξεχωρίσαμε αυτά που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και τους φτιάξαμε μία σπηλιά. Γράψαμε μια ταμπέλα για αυτήν και η γωνιά της χειμερίας νάρκης ήταν έτοιμη!


Τα σκατζοχοιράκια μας έδωσαν την ευκαιρία να έρθουμε σε μια πρώτη επαφή με την πρόσθεση αλλά και με τις χωρικές έννοιες "κάτω" και "ανάμεσα" σχετικά με τους αριθμούς και τις φωλιές των σκατζόχοιρων.

Βέβαια, για να πάρουμε τα σκατζοχοιράκια σπίτι μας έπρεπε να τους φτιάξουμε φωλίτσες για να είναι ζεστά κατά τη μεταφορά μιας και είναι χειμώνας. Με απλό χαρτόνι λοιπόν, οι κύριες μας βοήθησαν να φτιάξουμε φωλίτσες, και εμείς τις βάψαμε φτιάχνοντας και πάλι καφέ και πορτοκαλί όπως είχαμε μάθει τις προηγούμενες μέρες.


Φυσικά για να είναι ζεστά τα σκατζοχοιράκια μας βγήκαμε στην αυλή και τις γεμίσαμε με ξερά φύλλα. Τα σκατζοχοιράκια μας τώρα ήταν σίγουρα πολύ χαρούμενα και ζεστά. Καλό χειμώνα σκατζοχοιράκια!




Τέλος, μιας και η αρκουδίτσα ήταν από τα αγαπημένα μας ζωάκια που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτήν. Είδαμε λοιπόν ένα κομμάτι από το εκπαιδευτικό βίντεο "Αρκούδες - Ο μαγικός κόσμος των ζώων" και εξασκηθήκαμε σε δύο φύλλα εργασίας φροντίζοντας η αρκουδίτσα να είναι προστατευμένη μέσα στη σπηλιά της για τον χειμώνα και να έχει γεμάτη κοιλιά

https://youtu.be/8rlxh3_Znjg