Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Κύκλος νερού, εποχών, εικοσιτετράωρου

 

Κύκλος νερού.

Μια βροχερή μέρα άρχισε η κουβέντα για τη βροχή, πως γίνεται και άλλες απορίες. Πήραμε πληροφορίες από βιβλία, εγκυκλοπαίδειες και τη ηλεκτρονική μας εγκυκλοπαίδεια.


Αναπαραστήσαμε με το σώμα μας και χρωματιστά πανιά το κύκλο που είδαμε να σχηματίζεται.








Παίξαμε στον διαδραστικό πίνακα, παιχνίδι Μέμο.

Φτιάξαμε φύλλο εργασίας


Κύκλος εποχών

Η αλλαγή των εποχών, που υπάρχει σε κύκλο στη τάξη μας, μας έκανε να πούμε στη κυρία μας ότι είναι και αυτή κύκλος. Ψάξαμε στην εγκυκλοπαίδεια. Παρατηρήσαμε τις αλλαγές που έχει ο καιρός, οι ασχολίες των ανθρώπων.

Μάθαμε πως εξηγούσαν αυτές τις αλλαγές οι αρχαίου Έλληνες με το μύθο της Περσεφόνης. https://youtu.be/rptxvqaJOO4

Ακούσαμε τη διήγηση του λαϊκού παραμυθιού " Η κυρά Καλή και οι 12 μήνες". Χωρίσαμε τις φιγούρες των μηνών σε ομάδες και ασχοληθήκαμε με το κουκλοθέατρο

https://paramythades.org/2013/09/20/%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CF%8E%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B1-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CE%B5%CF%82/

https://youtu.be/O709EsL97XM




Φτιάξαμε τον κύκλο των εποχών, παρόμοιο με αυτό που έχουμε στο σχολείο μας. Προσθέσαμε οι περισσότεροι το αρχικό γράμμα των μηνών στη κατάλληλη θέση.



Κύκλος εικοσιτετράωρου 


Παρατηρήσαμε ότι ακόμα ένας κύκλος, είναι αυτός που ζούμε κάθε εικοσιτετράωρο. Παρατηρήσαμε με τη βοήθεια της υδρόγειος σφαίρας και ενός φακού πότε και γιατί  έχουμε μέρα και νύχτα.






Αναπαραστήσαμε, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, κάποιες δραστηριότητες που πραγματοποιούμε τη μέρα ή τη νύχτα. Ενώ συμπληρώσαμε φύλλο που αναπαριστά τη διαδοχή σα μοτίβο.