Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

«Οικολογία: Φιλοζωία-Δικαιώματα των ζώων και αειφορία»

 



Ο πρώτος κύκλος Εργαστηρίων Δεξιοτήτων (Οκτώβριος - Νοέμβριος) ολοκληρώθηκε μετά από 7 Εργαστήρια και ιδού τα αποτελέσματα!

Β' Θεματικός Κύκλος ΄΄Φροντίζω το Περιβάλλον΄΄

Υποθεματική: «Οικολογία: Φιλοζωία-Δικαιώματα των ζώων και αειφορία» 

Τίτλος: Ομάδα δράσης μαθητών για την προστασία των ζώων συντροφιάς. Δίκτυο 

Τέχνης και Δράσης.


1ο Εργαστήριο: Καταιγισμός ιδεών – Τα ζώα γύρω μας


Στο πρώτο Εργαστήριο τα παιδιά αναρωτήθηκαν ποια ζώα μπορούν να παρατηρήσουν στο σπίτι, στον δρόμο για το σχολείο και στην ευρύτερη γειτονιά τους. Αφού κατεγράφησαν στην ολομέλεια, επεξηγήθηκαν οι όροι «οικόσιτα ζώα» και «ζώα συντροφιάς» και επιλέχθηκαν τα αντίστοιχα από τα καταγεγραμμένα ζώα.


Στη συνέχεια, τα παιδιά αποτύπωσαν τις ιδέες τους στο χαρτί, ζωγραφίζοντας ζώα που έχουν δει κοντά τους.


Φυσικά, η αναφορά στα ζώα στο σπίτι που είχε ο καθένας ήταν έντονη. Συνεπώς, δημιουργήθηκε ΄΄Ο Τοίχος των Φίλων μας΄΄, όπου τα παιδιά παρουσίασαν τους φίλους τους στους συμμαθητές τους και κόλλησαν τις φωτογραφίες που έφεραν στο σχολείο σε ένα χαρτόνι γράφοντας πάνω τα ονόματά τους.



2ο Εργαστήριο: Τα συναισθήματα των ζώων φίλων μας


Με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στα ζώα συντροφιάς, στο δεύτερο εργαστήριο γνωρίσαμε διάφορους πίνακες που περιλαμβάνουν ζώα συντροφιάς. Συζητήσαμε σχετικά με το τι βλέπουν, πώς μπορεί να αισθάνονται οι ήρωες του κάθε πίνακα και γιατί και είχαμε την ευκαιρία να τους αναπαραστήσουμε με απλές εκφράσεις και στάσεις του σώματος. 


Στη συνέχεια, μέσα από εικόνες που παρουσίαζαν κοινά συναισθήματα μεταξύ ανθρώπων και ζώων συντροφιάς, τα παιδιά αντιλήφθηκαν ότι όπως εμείς, έτσι και τα ζωάκια μπορούν να αισθανθούν χαρά, λύπη, φόβο και θυμό. Παίξαμε, λοιπόν, με τα πιατάκια των συναισθημάτων, όπου κάθε παιδί διάλεγε ένα και ανάλογα με το συναίσθημα που είχε ζωγραφισμένο πάνω του μας περιέγραφε μία αντίστοιχη εμπειρία του. Η θεματική μας γωνιά εμπλουτίστηκε με το υλικό αυτό. 



Ακολούθησε η αναζήτηση κάθε παιδιού στον υπολογιστή του αγαπημένου του ζώου συντροφιάς επιλέγοντας μία εικόνα που του άρεσε. Σε ατομική εργασία καθένας ζωγράφισε τη σκέψη του ζώου ή το πώς αισθάνεται,


ενώ σε δεύτερο χρόνο όλες οι εικόνες μετατράπηκαν σε ομαδικό κολλάζ, όπου τα παιδιά έγραψαν, αυτή τη φορά μόνα τους, τη σκέψη του ζώου που είχαν διαλέξει.





Φυσικά μεταμορφωθήκαμε και εμείς στα ζώα που διαλέξαμε!

3ο Εργαστήριο: Δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς – Τι συμβαίνει 

στη γειτονιά μας;


Στην αρχή του τρίτου εργαστηρίου, συζητήσαμε τι σημαίνουν οι λέξεις ΄΄αδέσποτο΄΄ και ΄΄δεσποζόμενο΄΄ στην ολομέλεια και αντιληφθήκαμε καλύτερα τους όρους αυτούς κάνοντας διαχωρισμό αντίστοιχων εικόνων σε δύο ομάδες. Παίξαμε και ένα παιχνίδι στον υπολογιστή όπου βοηθήσαμε χαμένα σκυλάκια να βρουν το σπίτι τους! Ακόμη, παρακολουθήσαμε ένα σχετικό βίντεο όπου αναρωτηθήκαμε για τους λόγους που υπάρχουν αδέσποτα αλλά και για το πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε. Μπορείτε να το δείτε εδώ:
  https://www.youtube.com/watch?v=oN9p3_8wQ0Q



Είχαμε την ευκαιρία, στη συνέχεια, να αποτυπώσουμε σε χαρτί παράλληλα ένα αδέσποτο και ένα δεσποζόμενο ζωάκι που θα διαλέγαμε. Τα πήγαμε υπέροχα!



Η αδέσποτη γατούλα που εμφανίστηκε στην αυλή του σχολείου μας μια μέρα, μας έκανε να αναρωτηθούμε για τα αδέσποτα ζώα της περιοχής μας, συνεπώς ένας περίπατος στη γειτονιά επιβαλλόταν! Ετοιμάσαμε τα χαρτιά καταγραφής μας για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες και παρέα με τις νηπιαγωγούς μας και τη μαμά του Νικόλα φύγαμε!  
Έξω από το σχολείο μάς περίμενε ένας αδέσποτος φίλος που μας ακολούθησε σε όλο τον περίπατο! Ήταν το πρώτο ζωάκι που σημειώσαμε! Κάθε φορά που βλέπαμε κάποιο ζωάκι αναρωτιόμασταν τι είναι και τσεκάραμε το αντίστοιχο κουτί!


Στον περίπατό μας είδαμε τόσο αδέσποτα, όσο και δεσποζόμενα ζώα. Γνωρίσαμε τα δεσποζόμενα σκυλάκια Μαξ και Μπλάνκα και την αδέσποτη γατούλα Μπουμπού, που φροντίζει μια κυρία με νερό και φαγητό. 


Φτάσαμε μέχρι το κτηνιατρείο της περιοχής μας όπου παρακολουθήσαμε την κτηνίατρο να φροντίζει ένα δεσποζόμενο σκυλάκι. Στη συνέχεια βγήκε και μας εξήγησε τι του έκανε και γιατί. 


Ο περίπατος βέβαια έκρυβε και μία έκπληξη... η οποία δε μπορούσε να είναι άλλη από την παιδική χαρά! Αυτό και αν μας άρεσε!


Κατά την επιστροφή μας στο σχολείο, παρατηρήσαμε στην πυλωτή μίας πολυκατοικίας ότι οι κάτοικοι είχαν φτιάξει σπιτάκι με νερό και φαγητό για τις αδέσποτες γατούλες που κυκλοφορούσαν εκεί. Αυτό μας έδωσε ιδέες σχετικά με το πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε τα αδέσποτα. 



Στη συνέχεια, σε ατομικό φύλλο εργασίας καταμετρήσαμε και γράψαμε με αριθμό τα ζωάκια που είχαμε σημειώσει.



Τέλος, το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με την κατασκευή της γειτονιάς μας σε χαρτόνι και των διαφόρων ζώων που συναντήσαμε με πλαστελίνη.


4ο Εργαστήριο: Εκπαιδεύοντας υπεύθυνους κηδεμόνες – Συνεργασία με φορείς


Ο περίπατος στη γειτονιά μάς έδωσε δύο ιδέες! Πρώτον, να βοηθήσουμε και εμείς με κάποιο τρόπο τα αδέσποτα στη γειτονιά μας, και δεύτερον να μιλήσουμε με κάποιον ειδικό, όπως ήταν η κτηνίατρος που συναντήσαμε, για να μας λύσει απορίες που είχαμε σχετικά με τη φροντίδα των ζώων συντροφιάς. Πριν όμως μας επισκεφτεί, θα έπρεπε να προετοιμαστούμε για το τι θα την ρωτούσαμε. Χωριστήκαμε, λοιπόν, σε ζευγάρια και φτιάξαμε παρέα τις ερωτήσεις μας και μια αντίστοιχη ζωγραφιά.



Η μέρα της επίσκεψης έφτασε και η κ. Σία, η κτηνίατρος, ήρθε στο σχολείο μας! Στην αρχή μας ρώτησε τα ονόματά μας και μετά μας είπε λίγα λόγια για αυτήν. Εμείς της παρουσιάσαμε τον ΄΄Τοίχο των φίλων μας ΄΄ και εκείνη μας σύστησε τα δικά της ζωάκια, τη γατούλα της, την Κάρμεν και το σκυλάκι της, την Κάλτσα! Μας τα έδειξε και στο κινητό της! Στη συνέχεια, της κάναμε τις ερωτήσεις μας με το μικρόφωνο, σαν σωστοί δημοσιογράφοι, μας μίλησε για τη δουλειά της κτηνιάτρου και μας έμαθε πώς να φροντίζουμε, όχι μόνο τα ζωάκια που έχουμε στο σπίτι, αλλά και τα αδέσποτα. Μας έδειξε μάλιστα και διάφορα από τα εργαλεία της!






Βέβαια, η κ. Σία δεν ήταν ο μόνος επισκέπτης της τάξης μας κατά το τέταρτο εργαστήριο! Ο Ξουτ ήταν ένα αδέσποτο σκυλάκι που πέρασε από πολλά σπίτια μέχρι να βρει την πραγματική του οικογένεια. Αφού μας διηγήθηκε την ιστορία του, εμείς είχαμε την ευκαιρία να ζωγραφίσουμε μία στιγμή της ιστορίας του που ήταν χαρούμενος αλλά και μία που ήταν λυπημένος. 




Δεν μείναμε όμως εκεί, καθώς αναλάβαμε ρόλους και την δραματοποιήσαμε, κατανοώντας ποιες ήταν σωστές και ποιες λανθασμένες συμπεριφορές απέναντι του. 



5ο Εργαστήριο: Αναλαμβάνοντας δράση


Ξέραμε πλέον τι πρέπει να κάνουμε για να φροντίσουμε τα αδέσποτα της γειτονιάς μας! Η βοήθεια από τη μαμά του Ευτύχη ήταν μάλιστα ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μας δώρισε σκυλοτροφές και γατοτροφές τις οποίες αξιοποιήσαμε πλήρως. Πρώτα τις μοιράσαμε σε σακουλάκια. 



Στη συνέχεια, καθένας μας πήρε δύο σακουλάκια προκειμένου να τα τοποθετήσει σε μπολάκια έξω από το σπίτι του μαζί με νερό για τα αδέσποτα ζωάκια της γειτονιάς του.


Να και δύο συμμαθητές μας έξω από το σπίτι τους!


Για την αδέσποτη γατούλα της αυλής μας, επίσης, κατασκευάσαμε ένα αδιάβροχο σπιτάκι από χαρτόκουτα την οποία ντύσαμε με πλαστική σακούλα και ζωγραφίσαμε με ειδικούς μαρκαδόρους σε ομάδες. Στη συνέχεια, γεμίσαμε τρία μπολάκια με φαγητό και νερό και τα τοποθετήσαμε όλα μαζί στην αυλή μας.



Για κοιτάξτε ποιον βρήκαμε την επόμενη μέρα να τρώει!



Διαβάζοντας το παραμύθι ΄΄Τα αδεσποτάκια΄΄, αντιληφθήκαμε ότι μπορούμε και αλλιώς να βοηθήσουμε τα αδέσποτα της γειτονιάς μας. Αν ακουστούμε όλοι μαζί! Υιοθετώντας, λοιπόν, τη ιδέα των παιδιών του βιβλίου τα οποία έφτιαξαν πανό για το παζάρι που ετοίμαζαν για τα αδέσποτα, εμείς κατασκευάσαμε το δικό μας πανό. Πάνω του γράψαμε το σύνθημα που συμφωνήσαμε:

΄΄ΑΓΑΠΑΜΕ    ΤΑ     ΑΔΕΣΠΟΤΑ 
ΝΕΡΟ    ΦΑΓΗΤΟ    ΣΠΙΤΙ    ΑΓΑΠΗ΄΄

και το στολίσαμε με χαρούμενα χρώματα και ζωγραφιές.



Ώρα για διαδήλωση! Αφού ετοιμαστήκαμε σε ζευγαράκια, βγήκαμε στη γειτονιά μαζί με όλες της νηπιαγωγούς και τη μαμά του Γιάννη φωνάζοντας ρυθμικά το σύνθημά μας. Παρατηρήσαμε ανθρώπους που μας χαμογελούσαν και κάποιοι μάλιστα μας χειροκρότησαν για το μήνυμα που μεταφέραμε!



Φυσικά δεν γινόταν να μην διαδηλώσουμε και στην αυλή του σχολείου μας, όπου και επισκεφτήκαμε τα κοντινά μας νηπιαγωγεία!




Γίναμε η φωνή για τα αδεσποτάκια εκείνη την ημέρα και καταλάβαμε ότι 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ!

7ο Εργαστήριο: Τα δικαιώματα των Ζώων και όχι μόνο…Ένα σημαντικό

 μήνυμα


Αφού παρατηρήσαμε και συζητήσαμε για τα Δικαιώματα των Ζώων μέσα από κατάλληλη εικονογράφηση,





Ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα δημιουργώντας μία αφίσα για να τοιχοκολλήσουμε στην είσοδο του σχολείου μας και να ενημερώσουμε τους γονείς (και όχι μόνο) με σημαντικές λέξεις που μάθαμε σχετικά με την φροντίδα των ζώων συντροφιάς.



Αυτή είναι η αφίσα μας και ελπίζουμε οι λέξεις αυτές να μην μείνουν μόνο στο χαρτί αλλά να φανούν και στην πράξη!

Μέρος του προγράμματος εντάχθηκε και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα etwinning My Earth. I care, you care, we care!