Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Κρασί το αγαπημένο μας θέμα!

 Κάθε χρόνο προσεγγίζουμε τη θεματική Σταφύλι - κρασί, γιατί είναι ένα θέμα που προσφέρεται για ομαδική εργασία, προσελκύει το ενδιαφέρον των παιδιών, είναι οικείο, "εύκολο" και ιδιάιτερα ευχάριστο θέμα. Ακόμα προσφέρεται για ανάπτυξη της παρατήρητικότητας με όλες τις αισθήσεις, για την εισαγωγή στις φυσικές επιστήμες και τους πειραματισμούς. Υπηρετεί ακόμα στόχους γλώσσας, μαθηματικών, αειφορίας κ.α,του αναλυτικού μας προγράμματος.

Το χρονικό της διαδικασίας της ζύμωσης, μέσα από τις παρατηρήσεις των παιδιών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τελική δοκιμασία 3 Νοεμβρίου, εορτή Αγίου Γεωργίου Μεθυστή!




Σεπτέμβρης - Αρχή διαδικασίας!

Αφού είπαμε τις εμπειρίες μας, γευτήκαμε σταφύλια, πήραμε πληροφορίες απο βιβλία αλλά και την ηλεκτρονική μας εγκυκλοπαίδεια. Πατήσαμε τα σταφύλια ατομικά φέτος λόγω covid 19 και το χυμό τον βάλαμε σε 2 βαρέλια (μπουκάλια). Βάλαμε ταμπέλες και παρατηρούμε τον βρασμό ( αφρούς, πίεση αερίων στο μπουκάλι, εκτόξευση υγρού μόλις βγει το καπάκι, μυρωδιά) και η κυρία μας, καταγράφει τις παρατηρήσεις μας. Τον Νοέμβριο θα είναι έτοιμο το κρασί ή μήπως όχι?????







Φτιάξαμε γλυκό σταφύλι. Καθαρίσαμε τα σταφύλια, τα πλύναμε, τα μετρήσαμε, τα αντιστοιχήσαμε με τη ζάχαρη που έλεγε η συνταγή και η κυρία μας μας το έψησε. Δοκιμάσαμε και είμαστε έτοιμοι να κεράσουμε τους γονείς μας.







 "Ο θεός Διόνυσος και οι Τυρρινοί Πειρατές"

Η κυρία μας, μας διηγήθηκε ζωγραφίζοντας συγχρόνως το μύθο σε τρεις σκηνές. Εντυπωσιαστήκαμε, βάλαμε στη σωστή σειρά τις εικόνες, διηγηθήκαμε και εμείς το μύθο, απαντήσαμε σε ερωτήσεις και τον ζωγραφίσαμε ατομικά. Τέλος γνωρίσαμε καλύτερα τον θεό Διόνυσο, μαθαίνοντας τον μύθο για τη ζωή του και παρατηρώντας την εικόνα του.





Δημιουργήσαμε μωβ χρώμα αναμιγνύωντας μπλε και κόκκινο χρώμα και χρωματίσαμε σταφύλια.



Η θεματική συνεχίζεται με παρατήρηση και καταγραφή της ζύμωσης του μούστου. Ευτυχώς ο Ξενοφώντας μας το θυμίζει!!